Experts en verkenners op rampplek MH17

1 augustus 2014 om 10:45 door © 2014 ANP
Experts en verkenners op rampplek MH17

DONETSK (ANP) - Meer dan 60 Nederlandse en Australische experts zijn vrijdag aangekomen bij de wrakstukken van de neergehaalde Boeing in Oost-Oekraïne. ,,Bergingswerk begint onmiddellijk'', meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die het konvooi begeleidde.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat het om 70 experts en zullen ze ,,op enkele plekken in het rampgebied zoekacties uitvoeren''. Het hoofd van de Nederlandse missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, liet in een verklaring weten: ,,Als zij stoffelijke overschotten vinden tijdens het zoeken, worden die meteen geborgen.''

Donderdag lukte het een verkenningsteam voor het eerst om de rampplek te bekijken. Daarbij waren al twee Nederlandse en twee Australische experts aanwezig.

Beperkte mate

Het repatriëringsteam probeert de komende dagen steeds naar de rampplek te gaan om naar stoffelijke resten en bezittingen te zoeken. ,,Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden'', zei missiehoofd Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond.

De lichamelijke resten en gevonden spullen van de slachtoffers die zijn verzameld, worden direct naar Charkov vervoerd en vervolgens overgebracht naar Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d