Crisis krijgt geen grip op reis met luxe cruiseschip naar Amsterdam

11 augustus 2014 om 08:45 door Marlies Dinjens
Crisis krijgt geen grip op reis met luxe cruiseschip naar Amsterdam

De economische crisis heeft geen invloed op de cruisevaart in Amsterdam. Dit jaar blijft het aantal cruiseschepen dat aanmeert bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA) met 133 stabiel. In 2015 verwacht de PTA 137 schepen. "Dit aantal is de afgelopen jaren al stabiel gebleven. Vijf jaar geleden hadden we een topjaar met 144 cruiseboten", zegt een woordvoerder van de PTA.

Amsterdam is een aantrekkelijke bestemming voor passagiers van cruiseschepen, die meestal maar één dag op een bestemming verblijven. "Amsterdam is een fijne en compacte stad, die makkelijk in korte tijd te bezichtigen is", stelt Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing. "Een dagje Londen of Parijs daar kun je niet aan beginnen. Amsterdam is wat dat betreft veel overzichtelijker."

De hotels en restaurants profiteren weinig van de varende toerist. "Ze slapen en eten aan boord, maar geven wel veel geld uit in de stad", zegt Ligtvoet. "Het publiek is erg gemêleerd. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten reizen, van een cruise voor de hele familie tot een speciale reis voor homoseksuelen."

Ook bij de PTA constateren ze dat de tijd voorbij is dat alleen rijke, oude Amerikanen een cruise maakte. "Het is een opkomende markt die nog steeds blijft groeien. Tegenwoordig gaat iedereen, ongeacht leeftijd of budget. Door het grote aantal rederijen zijn de tarieven de afgelopen jaren flink gedaald. Hutten moeten vol, dus ook tegen last-minuteprijzen."

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d