Buurt viert samen feest op festival in het Rembrandtpark

20 augustus 2014 om 08:39 door Mirthe Diemel
Buurt viert samen feest op festival in het Rembrandtpark

Het is dit jaar alweer de negende keer dat het Rembrandtparkfestival wordt gehouden. "En dat terwijl het eigenlijk als eenmalig festival was bedoeld", vertelt Dick Glastra van Loon, organisator en directeur van buurtwerkorganisatie Eigenwijks. "In 2006 werd in Amsterdam het vierhonderdste geboortejaar van Rembrandt van Rijn gevierd. Overal werden festiviteiten gehouden, maar uitgerekend in het park dat naar hem vernoemd was, bleef het stil." Glastra van Loon werd benaderd door de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark. "Zij vroegen of we als buurtwerkorganisatie iets konden doen om het park op de kaart te zetten. Dat wilden wij graag met bewoners doen. Zo ontstond het eerste Rembrandtparkfestival."

Waar de eerste editie nog kleinschalig was, is het festival inmiddels uitgegroeid tot een flink en jaarlijks terugkerend evenement. Alle activiteiten, waaronder voorstellingen, workshops, modeshows en een markt, worden georganiseerd door bewoners uit West en Nieuw West met ondersteuning van Eigenwijks en GroenGras. Glastra van Loon: "Sommige festivals zijn zó succesvol, dat ze na verloop van tijd door een evenementenbureau worden overgenomen. Het Rembrandtparkfestival is echter altijd in handen van de buurt gebleven. Vaak zijn feesten bedoeld voor een specifieke doelgroep, maar daar is hier geen sprake van. Op het Rembrandtparkfestival zie je een afspiegeling van de buurt. Zo serveren vrouwen uit de Baarsjes multiculturele hapjes, maar worden er ook kunstworkshops gegeven door hipsters uit Slotervaart." Eén van de vaste gezichten van het Rembrandtparkfestival is de 20-jarige Leyla Basacikoglu. "Mijn moeder verzorgt al jaren hapjes op het festival en op mijn twaalfde hielp ik voor het eerst mee. Tijdens de vorige editie hebben we zelfs nóg groter uitgepakt met een Marokkaanse modeshow." Ook nu kijkt Basacikoglu weer uit naar het Rembrandtparkfestival. "Het geeft een geweldig gevoel om al die enthousiaste buurtbewoners bij elkaar te zien. Jong of oud, iedereen spreekt elkaar aan en helpt een handje mee. Het festival is een fijne manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat maakt het wonen in deze buurt absoluut leuker." Glastra van Loon is het daarmee eens. "Voorheen was het Rembrandtpark een barrière tussen West en Nieuw West, nu verbindt het bewoners met elkaar."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d