Alcoholwet niet te handhaven op groot feest

11 augustus 2014 om 08:47 door Anne-Fleur Pel
Alcoholwet niet te handhaven op groot feest

Terwijl de horeca allemaal toeren uit moet halen om de leeftijdsgrens voor alcohol (18) te handhaven, drinken de minderjarigen op grote evenementen, zoals de Sneekweek, er lustig op los.

De nieuwe alcoholwet is hier onmogelijk te handhaven, stelt Corné van de Erve van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Hoe moet je dat controleren als papa en mama een biertje kopen en het op straat aan hun minderjarige kind geven? De horecaondernemers werken onder meer met ID-controle en gekleurde leeftijdsbandjes, maar de jongeren geven zo'n bandje gewoon door of vervalsen hun ID. Het werkt niet."

Tijdens de Sneekweek, die dit weekend eindigde, is een aantal jongeren gepakt met een vals identiteitsbewijs. Het topje van de ijsberg, zegt Van de Erve, voorzitter van KHN regio Friesland. "Het signaal dat ik ontvang van de drankverstrekkende bedrijven is dat het om een behoorlijk aantal jongeren gaat dat alcohol innam. Enkele uitbaters doen aangifte bij de politie. Veel anderen sturen ze gewoon weg. Helaas, volgende keer beter, roepen ze dan." Als een wet niet te handhaven valt, moet er over gepraat worden, zegt Van de Erve. "We zijn voor de verhoogde leeftijdsgrens, maar als er geen oplossing is, dan moet je de wet afschaffen."

Veel gemeenten hebben nog geen Preventie- en Handhavingsplan voor de verhoogde leeftijdsgrens voor alcoholverkoop gereed, weet Van de Erve. Dit is sinds 1 juli wel verplicht. Ook het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP ziet de achterstand. Het inventariseert momenteel in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid welke gemeenten hun zaakjes nog niet, of niet goed, op orde hebben.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d