Schoonmakers Amsterdam CS eisen onafhankelijk onderzoek

31 juli 2014 om 08:38 door Linda Oudendijk
Schoonmakers Amsterdam CS eisen onafhankelijk onderzoek

De schoonmakers van Amsterdam Centraal eisen een onafhankelijk onderzoek naar aanwezigheid van asbest in hun gebeds- en kantoorruimte onder de achterste sporen van Amsterdam Centraal. Daarnaast pleiten ze ook voor medisch onderzoek. SP-raadslid Peter Kwint zal vandaag over deze kwestie vragen indienen.

Bouwvakkers van project Amsterdam Centraal ontdekten tijdens het weghalen van een plafond in de twee ruimtes een leiding met asbestisolatie.

"Het is zorgwekkend", zegt FNV-woordvoerder Herrie Hoogenboom namens de schoonmakers. "Dit kan enorme gevolgen hebben voor hun gezondheid. De schoonmakers zitten in een naargeestige ruimte onder de achterste sporen van het station, zonder ramen. Een besmetting kan tientallen jaren later na het inademen van de asbestdeeltjes aan het licht komen."

Morgen is er een bijeenkomst belegd voor de schoonmakers met Asito. "Ik ben bang om ziek te worden door asbest. Als je op internet leest wat je daarvan krijgt, dan maakt mij dat angstig", zegt schoonmaker Hamrochi Jamal. Hij is ook niet te spreken over de ruimte. "We zitten onder de sporen. Stof dwarrelt op ons neer en we hebben last van treinen die over ons heen rijden." Een andere schoonmaakster klaagt over gebrek aan informatie. "Ik kom iedere dag in die ruimte en daarom moeten we weten hoe het precies zit."

NS zegt een onafhankelijk onderzoek te hebben ingesteld en afgerond. "Daaruit blijkt dat er in beide ruimtes geen asbest in de lucht is aangetroffen", aldus Ingeborg de Boer, woordvoerder van de NS. "De ruimtes zijn voor de werkzaamheden afgesloten en blijven afgesloten tot er een definitief saneringsplan is opgesteld. De gezondheid van medewerkers staat bovenaan. Na sanering en afronding van de werkzaamheden keren de schoonmakers terug naar de ruimte."

"Graag zie ik het onderzoeksrapport in", zegt Hoogenboom ietwat verrast. Hij was nog niet officieel van de uitslag op de hoogte gesteld. "Maar ondanks dat willen de schoonmakers dat er een eigen onafhankelijk- en medisch onderzoek wordt ingesteld. Het is belangrijk dat de grote onrust die nu heerst wordt weggenomen."

FNV Schoonmaak is stevig in onderhandeling als het gaat om de werkomstandigheden van de schoonmakers van treinen en van het station. "Het rare is dat een paar jaar geleden de ruimtes onder de sporen nog zijn opgeknapt. Hoe kan het dat ze dit niet zijn tegengekomen?"

Bij Peter Kwint van de SP-fractie komen ook vele vragen bovendrijven. "Waarom is de aanwezigheid van asbest nu pas ontdekt, ondanks de vele verbouwingen op het station?", zegt het raadslid. "Zijn er nog meer ruimtes met asbest? En ik wil weten welke gezondheidsrisico's dit oplevert voor bouwvakkers, stationsmedewerkers en reizigers."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d