'Rebellen belden met Rusland over crash'

17 juli 2014 om 22:10 door © 2014 ANP
'Rebellen belden met Rusland over crash'

KIEV (ANP) - Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, meldden Oekraïense media.

Uit het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. ,,Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig'', zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats. De verbinding was korte tijd verbroken, toen de separatisten de brokstukken onderzochten.

Volgens de SBU is het een telefoongesprek tussen Igor Bezler, een commandant van de Volksrepubliek en vermeend Russisch inlichtingenofficier, en Vasili Geranin, een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst.

Als het echt een gesprek was tussen de separatisten en Rusland, dan is duidelijk dat de separatisten het vliegtuig hadden aangezien voor een militair toestel. Op het moment dat de Rus Geranin naar aangetroffen wapens vraagt, reageert Bezler met: ,,Die zijn er niet. Er zijn civiele items, medische spullen, handdoeken, toiletpapier.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d