Ongeremde berichtgeving social media is dilemma voor nabestaanden MH17

22 juli 2014 om 09:02 door Jessica Sindelka

Een notitieboekje, paspoorten en levensloze lichamen. Op social media wemelt het van de persoonlijke foto´s van de slachtoffers van het neergeschoten vliegtuig MH17. Hoewel veel mensen de shockerende beelden liever niet zien, kan een groot deel de verleiding niet weerstaan om toch een kijkje te nemen. "Vooral voor nabestaanden is dit een dilemma", zegt mediadeskundige Wim Westera.

Fotojournalist Jerome Sessini was al snel ter plaatse in het Oekraïense Donetsk. Zijn gruwelijke foto's van lijken, bagage en een passagier die via het dak van een huis naar binnen viel verspreiden zich over het web. "Erg tegenstrijdig", vindt Westera. "Aan de ene kant wil je als burger op de hoogte zijn van de gebeurtenissen en zoveel mogelijk informatie tot je nemen, maar aan de andere kant wil je al die ellende niet zien."

Voordat je lukraak begint te zoeken naar tweets, is het volgens Westera goed om te realiseren wat voor soort media je betreedt en wat de risico's daarvan zijn. "Op Twitter gaat het er rauwer aan toe dan in de kranten en op televisie. Er zitten mensen tussen die ongegeneerd alles posten zonder te denken aan de impact." Hij adviseert mensen daarom hun eigen grenzen te stellen. "Als je merkt dat je het moeilijk vindt, kan je jezelf er beter voor afsluiten."

Toch moedigt Westera het aan dat mensen hun bevindingen plaatsen. "We moeten de mensen dankbaar zijn dat ze de informatie beschikbaar stellen, want het is goede nieuwsvoorziening. Wel is het jammer dat veel van hen niet in staat zijn om vast te stellen wat wel of geen nieuwswaarde heeft. Iemand die een schoen of een knuffelbeer plaatst, kan denken 'ik laat even de rotzooi hier zien', zonder te beseffen wat voor emoties dat oproept bij de nabestaanden."

Ondertussen verschijnen er op Russische websites steeds meer complottheorieën over de ramp. Zo zou het vliegtuig vol hebben gezeten met lijken en zou het zijn afgeweken van zijn normale route. Ook wordt beweerd dat alles een vooropgezette actie van Amerika was om Rusland te provoceren tot oorlog.

Misschien nog wel de meest bizarre theorie is dat MH17 eigenlijk het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines was. De MH370 zou gestald zijn op een Amerikaanse militaire basis en naar Nederland zijn gebracht. Het werd niet bestuurd door echte piloten, maar stond op de automatische piloot en werd boven Oekraïne opgeblazen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d