Nooit meer een nieuw Nijntje-avontuur

31 juli 2014 om 08:50 door Grieteke Meerman

In het Dick Bruna Huis in Utrecht lijkt het een dag als alle andere. Kinderen spelen in het mini-huisje van de familie Pluis en er wordt voorgelezen. Geen van de kleintjes en hun ouders is nog op de hoogte van het nieuws dat de geestelijk vader van het konijn met pensioen gaat en dat er geen nieuwe Nijntje-verhalen meer verschijnen.

"Echt waar? Dat meen je niet!", reageert mevrouw Beke, die haar kleindochter Lis helpt een soort Nijntje-puzzel van magneten te maken. Het Dick Bruna Huis is een gebruikelijk uitje voor de twee. Telkens als ze in Utrecht is, gaan ze "even naar Nijn". Het witte konijn was ook in haar eigen jeugd een fenomeen. "Ik las de Nijntje-boeken, in de bibliotheek toen nog. Mijn ouders lazen me voor. En nu lees ik mijn kleindochter voor."

Volgens mevrouw Beke is het figuurtje door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven. De kracht zit hem in de simpele vormen, vindt ze. De kinderen in het museum halen allemaal verlegen hun schouders op als je ze vraagt wat er nou zo leuk is aan Nijn, maar hun moeders zijn het met de oma Lis eens.
Niet alleen de vormen en de kleuren, maar ook de eenvoud van de verhaaltjes spreekt tot de verbeelding, zegt Ankie, die met haar gezin op vakantie is in de buurt van Utrecht. "Dat gaat over dingen die ook in het dagelijks leven van kinderen gebeuren." Ze zal wel gelijk hebben, want dochter Britt hangt op dat moment aan de lippen van de voorlezer.

Steven, het zoontje van Margot, is een échte fan. "De verhaaltjes zijn zo eenvoudig, dat kinderen ze kunnen onthouden. Het was het eerste dat mijn zoontje een beetje mee kon praten." Het is nog even de vraag of het museum ook zo'n hit is. "We zijn eerder in een automuseum geweest. Hij is helemaal gek van auto's, maar daar liep hij gewoon rechtdoor. Laten we eens kijken wat hij hiervan vindt."

Naast Nederlandse gezinnen trekt het Dick Bruna Huis ook veel buitenlandse toeristen, zoals de toeriste Clara (27) uit Hongkong, die al even geschokt reageert op het nieuws. Nijntje is de aanleiding van haar pitstop in Nederland tijdens haar rondreis in West-Europa. "We zijn eigenlijk bij geen enkel ander museum geweest, we hebben zelfs het Van Gogh Museum overgeslagen", geeft ze lachend toe. Het was het waard.

Clara zou eigenlijk nog eens terug moeten komen. Het atelier van de beroemde tekenaar, die komende maand zijn 87e verjaardag viert, wordt binnenkort nagebouwd in het Dick Bruna Huis in Utrecht. Dan kunnen bezoekers zien hoe hij werkte.

Een vrijwilligster achter de balie van het museumwinkeltje, die liever anoniem blijft, gunt Bruna zijn pensioen. Maar als het aan haar had gelegen had hij de tekenrechten doorgegeven. "Het is fijn voor hem dat hij het rustig aan gaat doen, maar er komen nu geen boekjes meer. Het is niet zoals met Jan, Jans en de kinderen, dat ondanks het pensioen van Jan Kruis toch doorgaat. Het is nu echt afgelopen met Nijntje. Dat vind ik jammer."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d