Nieuwmarkt legt pleisters vast klaar

22 juli 2014 om 11:31 door emma annaert
Nieuwmarkt legt pleisters vast klaar

Ondernemers van de Nieuwmarkt maken zich ernstige zorgen om de verkeersveiligheid rond hun plein. Door de dagelijkse chaos van vrachtwagens, taxi's en fietsers die op de smalle wegen langs elkaar rijden, is het volgens de ondernemers een kwestie van tijd tot er een ernstig ongeluk gebeurt.

Een serveerster van Café Fonteyn is van plan om haar zorgen te uiten in een brief aan de gemeente. "Ik zie elke week wel een kleine aanrijding gebeuren of ik zie fietsers net op tijd uitwijken voor een auto." De serveerster maakt zich ook druk om het fietspad op de Geldersekade. "Als je daar op wilt rijden vanaf de Nieuwmarkt, moet je van rechts naar links de weg oversteken, voor het autoverkeer langs. En fietsers die komen vanaf Centraal Station, fietsen erg hard en moeten bij de Nieuwmarkt plots afremmen. Door de drukte en de snelheid van de fietsers moeten ze uitkijken dat ze hierbij niet tegen elkaar aan botsen." Het valt de serveerster op dat automobilisten in de Sint Antoniesbreestraat, de straat die aan de Nieuwmarkt ligt, niet zo hard rijden als op het plein. "Als ze vanuit omliggende straten komen aanrijden, zie ik dat ze op ons plein vaak ervoor kiezen om toch even snel langs een fietser te rijden."

Ook bij Café Del Mondo, aan de overkant van het plein, is het personeel bezorgd om de situatie. "Wij kunnen onze parasols niet in de buurt van de weg zetten, want vrachtwagens hebben ze regelmatig kapot gereden", zegt serveerster Claudia. ''De weg is hier gewoon veel te smal. Vrachtwagens scheuren met een noodgang langs de terrassen. Fietsers moeten vaak noodgedwongen over de stoep fietsen, omdat ze simpelweg geen plek voor ze is om naast de auto's te rijden."

Bij café 't Loosje, naast Del Mondo, zien medewerkers dat vrachtwagens en taxi's elkaar in de weg zitten. "Voor de taxistandplaats staan vrachtwagens te laden en lossen", zegt een serveerster. "Hierdoor ziet het overig verkeer niet goed dat er een taxi de weg op komt rijden. Maar ja, waar moeten die vrachtwagens dan gaan staan? De politie spreekt ze er wel eens op aan dat ze midden op de weg stilstaan, maar ze hebben nu eenmaal geen eigen plek." En ook ober Bernd van eetcafé Villa Nieuwmarkt houdt zijn hart vast. "Het is een wonder dat er nog geen heftige ongelukken hebben plaatsgevonden. De vrachtwagens moeten nu eenmaal op het plein staan om de café's en de supermarkt van hun voorraad te voorzien, maar het maakt het plein wel gevaarlijk."

De ondernemers zitten met hun handen in het haar en hebben grote moeite om een oplossing te bedenken die het plein veiliger maakt. "Ik vraag mij af of de weg breder kan worden gemaakt", zegt serveerster Paulien Stark van Gewaeght Café. "Dat zou ten koste gaan van de markt, maar helaas staat die hier alleen in het weekend. De ruimte in het midden van het plein blijft toch vaak onbenut."

De serveerster van Café Fonteyn wil graag meer verkeersdrempels op het plein zien. In Café Del Mondo wordt terugverlangd naar jaren geleden, toen er nog hekken om het plein stonden. "Toen konden de auto's niet de stoep op rijden om te laden en lossen. Nu scheuren de vrachtwagens helaas langs ons café." De eigenaar van de viskraam kijkt niet meer op van de onveiligheid van het verkeer en heeft zich erbij neergelegd. "Het is hier zo gevaarlijk, ik heb de pleisters hier standaard klaarliggen."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d