Duiven vangen op CS voor volksgezondheid

3 juli 2014 om 09:25 door Marlies Dinjens
Duiven vangen op CS voor volksgezondheid

Duiven op Amsterdam Centraal vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Dat meent ProRail, die vorige week opdracht gaf om de dieren te vangen met een zogeheten schietnet.
De Partij voor de Dieren stelde de kwestie gisteren aan de kaak in de Amsterdamse gemeenteraad. De partij werd door een ooggetuige getipt over de kwestie.

"Het lijkt mij heel sterk dat de volksgezondheid in gevaar is op het station. Als je denkt aan hoeveel troep daar wekenlang heeft gelegen dan betwijfel ik of die twintig duiven nu echt zoveel schade zouden aanrichten aan de gezondheid van de reizigers", zegt raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. "Bovendien had ik daar als Amsterdammer dan ook graag over geïnformeerd willen worden en dat is niet gebeurd. Ik wist van niets."

De kersverse wethouder Laurens Ivens reageerde gisteren op de vragen van de dierenpartij. "Het bedrijf Duke Faunabeheer dat de duiven ving, heeft hiervoor een vergunning. En in opdracht van ProRail mogen ze daarom een schietnet gebruiken", zegt Ivens. "De Voedsel en Waren Autoriteit ziet er op toe dat bijvoorbeeld de volksgezondheid onder druk staat. Ik wil dat daar nogmaals laten navragen."

Eerder klaagde Van Lammeren Duke Faunabeheer al aan, omdat de dierenbestrijder voor het programma de Wilde Keuken van Wouter Klootwijk duiven ving in Amsterdam. Uit vragen van de wethouder bleek destijds dat Duke Faunabeheer daarvoor geen ontheffing had.

Volgens ProRail worden de duiven gevangen en elders losgelaten. De spoorbeheerder laat verder weten dat hygiëne op stations een zaak van NS is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d