D66: Alleen een nieuwe Kuip bij compleet plan

3 juli 2014 om 09:23 door Job Halkes
D66: Alleen een nieuwe Kuip bij compleet plan

D66 stemt alleen in met het plan voor een nieuwe Kuip als Feyenoord en de gemeente ook in het voorstel opnemen hoe ze denken over verdere invulling van de omgeving, de infrastructuur en wat de club terug kan doen voor de maatschappij. "Feyenoord moet de aanval kiezen, de stad verrassen en blij maken met hun plan," aldus raadslid Jos Verveen.

In april droegen de verkenners het plan voor de verbouwing van De Kuip van BAM voor als het beste voor de club en de stad. Onder leiding van één van de verkenners en oud-wethouder, Hans Vervat, is Feyenoord bezig met de verdere uitwerking van de plannen. Maar om die te realiseren, is er vermoedelijk een bedrag van 35 miljoen euro van de gemeente nodig. Een deel van de gemeenteraad is daar gisteren door Feyenoord over bijgepraat. Daarnaast moet de gemeente ook nog tientallen miljoenen uittrekken om de infrastructuur aan te pakken. Met die plannen moet de gemeenteraad akkoord gaan voordat in de zomer van 2015 de schop de grond in kan. In het plan van BAM wordt 75 procent van De Kuip gesloopt en herbouwd. Vervat noemt dat 'vernieuwbouw'.

Jos Verveen waarschuwt dat ook dit keer een voorstem van D66 geen uitgemaakte zaak is. "Als Feyenoord om een financiële bijdrage vraagt, verwachten wij ook een maatschappelijk programma ter waarde van dat bedrag. En dan denken wij niet alleen aan stageplaatsen voor bouwvakkers en cateringmedewerkers, maar meer aan maatschappelijke investeringen in de wijken van de stad", aldus Verveen. Daarnaast moet hij ook mensen in Rotterdam kunnen overtuigen die niets hebben met voetbal. "Er moet een echte meerwaarde zijn voor het hele gebied. De Unilevers en onderwijsinstellingen in Rotterdam moeten er ook bij betrokken worden. Ik wil dat zij ook het plan steunen omdat ze daar bijvoorbeeld een sportvoedingslab openen. Feyenoord moet uitkijken dat het zich in het plan niet heel erg richt op de club alleen."

Toen er vorig jaar een voorstel lag voor de bouw van een nieuw stadion naast de oude voetbaltempel, bleek er voorafgaand aan het debat geen meerderheid te zijn. Er werd toen niet gestemd. De hoge kosten voor de gemeente, 165 miljoen, gingen in ieder geval Leefbaar Rotterdam en D66 te ver. De partijen vonden onder meer dat er te weinig meerwaarde voor de stad tegenover stond.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d