Bewijs neerschieten MH17 steeds sterker

22 juli 2014 om 11:56 door © 2014 ANP
Bewijs neerschieten MH17 steeds sterker

NEW YORK (ANP) - De bewijzen dat een raket de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt stapelen zich op. Volgens The New York Times van dinsdag vertoont een wrakstuk op de rampplek duidelijk sporen van een raketinslag. De krant baseert zich op foto's van eigen fotografen en analyse door experts van die beelden.

Het onderdeel, dat enkele kilometers van de grootste inslagplek is gefotografeerd, wijst in de richting van een supersonische raket die vlakbij het toestel moet zijn geëxplodeerd. Het vliegtuig zat toen op een hoogte van 33.000 voet. Volgens experts van IHS Jane's, een consultancybedrijf voor defensie, zijn er duidelijk gaten te zien veroorzaakt door scherven van de raket. Ook geblakerde verf op het wrakstuk doet het verwoestende werk van een raket vermoeden. De sporen wijzen op een raket met ontploffende oorlogskop zoals de SA-11 raket, in Rusland bekend als de Buk.

De vorm en grootte van de gaten in het rompdeel en de geblakerde verf rond die gaten laten zien dat er objecten van buitenaf het vliegtuig zijn binnengedrongen, schrijft expert Reed Foster van IHS Jane's. ,,De meeste van de kleine gaten lijken te zijn veroorzaakt door een hogesnelheidsprojectiel, in tegenstelling tot scheuren en breuken als het paneel met kracht van het toestelframe wordt afgerukt''. Volgens Foster onderscheidt de schade zich ook van die bij een exploderende motor. Dan zouden er ,,langere, dunnere, schuinere scheuren zijn ontstaan langs de vliegtuigbekleding.''

Schervenregen

De conclusies van de expert wijzen op het gebruik van een raket die speciaal ontwikkeld is voor het uit de lucht schieten van snel bewegende militaire toestellen op grote hoogte, aldus The New York Times. In plaats van vliegtuigen direct te raken zijn dergelijke projectielen ontworpen om dichtbij het toestel te ontploffen en een regen van scherven te veroorzaken. ,,Aan het eind van hun baan lijken ze meer op een schot hagel dan een kogel'', aldus Foster.

Een verkeersvliegtuig is kansloos tegen een SA-11, de gevolgen van een ontploffing zijn desastreus. De kracht van de explosie is twee keer zo groot als die van een artilleriegranaat. De schade die te zien is op het wrakstuk wijst in de richting van een abrupt einde aan de reis. Met een vliegsnelheid van meer dan 800 kilometer per uur zal het toestel na een inslag zeer snel in stukken scheuren en niet langer kunnen vliegen.

Eerder al verklaarde de Amerikaanse overheid onder meer op basis van satellietbeelden en afgeluisterde gesprekken tot de conclusie te zijn gekomen dat er een raket is afgeschoten. De rebellen in Oost-Oekraïne zijn volgens Washington verantwoordelijk voor het neerschieten van de Boeing 777 met bijna 300 mensen aan boord.

.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d