Amsterdam City wil belasting op fietsen

21 juli 2014 om 09:25 door emma annaert
Amsterdam City wil belasting op fietsen

Ondernemersvereniging Amsterdam City wil dat fietsers in de toekomst fietsbelasting gaan betalen, om zo nieuwe fietsparkeerplekken te kunnen financieren. Door middel van een chip op de fiets kunnen eigenaren worden benaderd.

"Het is gek dat automobilisten wel moeten betalen voor openbare voorzieningen en fietsers niet", zegt Willem Koster, voorzitter van Amsterdam City, die de ondernemers in de binnenstad vertegenwoordigt. "Voor de oorlog moesten burgers een fietsplaatje kopen dat je op je fiets moest plakken. Zo wist de overheid dat je belasting had betaald." Volgens Koster is de gemeente nu testen aan het uitvoeren met een moderne variant hiervan. "Er wordt gesproken over chips, die geplaatst kunnen worden op een fiets, waardoor de gemeente de eigenaar kan identificeren. Op die manier kan de gemeente dan contact opnemen met de fietseigenaren over de belasting."

Niet alleen voor de betalingen zijn de chips handig, zegt Koster. "Ook zijn op die manier fietseigenaren die hun tweewieler lange tijd ergens neerzetten en maar niet ophalen, makkelijk op te sporen."

De gemeente wil de komende jaren tienduizenden nieuwe fietsparkeerplekken creeëren in het centrum. "Er wordt nu onderzocht hoe dit op een fatsoenlijke manier gerealiseerd kan worden'", zegt Koster. "Er zijn enkel nog plannen en het gaat nog wat tijd kosten om het te onderzoeken. Maar ik vind dat we concrete stappen moeten nemen om de enorme groei van fietsers in de binnenstad te controleren. Dat kan met nieuwe parkeerplekken en die moeten gefinancierd worden."

Koster heeft nog geen bedrag in gedachte voor de fietsbelasting. "Fietsers moeten in de toekomst niet alles gaan betalen, maar het gaat ons erom dat ze een bijdrage leveren."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d