Aantal thuiswerkers groeit en neemt toe tot bijna een miljoen

11 juli 2014 om 09:01 door Rens Oving
Aantal thuiswerkers groeit en neemt toe tot bijna een miljoen

Nooit meer naar kantoor is voor velen een droom, maar steeds meer Nederlanders maken dat ideaal bijna dagelijks waar. Het aantal thuiswerkers bereikte afgelopen jaar bijna het miljoen. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er sinds 2013 maar liefst 931.000 thuiswerkers. Ruim 60.000 meer dan het jaar daarvoor.

Omdat de beroepsbevolking in dezelfde periode gestaag daalde, ging het percentage thuiswerkers nog verder omhoog. Inmiddels werkt 13 procent van de beroepsbevolking regelmatig thuis. En dan gaat het niet om de trouwe werknemer die wel eens wat werk meeneemt, maar om degene die structureel in de eigen woning werkt of deze als uitvalsbasis gebruikt om op andere plekken aan het werk te gaan.

Vooral de stijging van het aantal werknemers dat het eigen huis als uitvalsbasis beschouwen is volgens Daniel Possenriede, arbeidsmarkteconoom van de Universiteit Utrecht, opvallend. "Het afgelopen jaar zijn een aantal grote bedrijven gestart met flexibel werken. Ook bij overheidsinstanties worden steeds vaker flexplekken ingevoerd. Dan gaat het hard natuurlijk."

Daarnaast kwamen er meer zzp'ers bij die ook vaak vanaf hun woonadres opereren. "Dit is wel een aanwijzing dat de arbeidsmarkt echt aan het veranderen is", zegt Possenriede. "Daar profiteert iedereen van. Werknemers die zelf mogen bepalen waar en wanneer ze werken zijn meer tevreden en hebben een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast melden ze zich minder vaak ziek. Dat is natuurlijk prettig voor werkgevers. Het moet dan wel vrijwillig flexibel werk zijn. Als een werkgever het te duur vindt om z'n personeel op kantoor te laten zitten en ze daarom maar naar huis stuurt, dan werkt het niet."

In de Verenigde Staten is inmiddels een tegenbeweging waarneembaar. Grote bedrijven, zoals internetgigant Yahoo, willen hun werknemers juist weer meer op kantoor zien. Het thuiswerken bleek de samenwerking tussen collega's behoorlijk te frustreren en de productiviteit ging omlaag als mensen lang niet op kantoor verschenen.

Toch denkt Possenriede niet dat de trend in Nederland snel zal keren. "Zolang de werknemers zelf bepalen, wegen de voordelen nog steeds op tegen de nadelen. En er zijn nog zoveel beroepsgroepen waar winst te behalen valt. Voorlopig blijft de groei van het aantal thuiswerkers zich nog wel doorzetten.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d