"Zorg dat echtscheiding geen vechtscheiding wordt"

17 juni 2014 om 10:31 door Ilja Post
"Zorg dat echtscheiding geen vechtscheiding wordt"

'My next partner will be normal.' Wanneer je het kantoor van Mr. Yvonne Bisschops van ABC Advocatenkantoor B.V. binnenstapt, springen de tegelwijsheden je direct in het oog. Een opsteker voor de cliënten die bij haar over de vloer komen om hun huwelijk of samenwonen te beëindigen. "Besluiten om uit elkaar te gaan, vergt moed en doet pijn. Maar wanneer je alles netjes regelt, voel je je uiteindelijk prettiger . Want samen boos en ontevreden op de bank blijven zitten, is ook geen leven."

Dat de liefde niet altijd voor eeuwig is, weet de echtscheidingsspecialist als geen ander. In haar zeventien jaar als advocaat, waarvan de laatste zeven in haar eigen praktijk, heeft Yvonne rond de duizend echtscheidingsprocedures begeleid. Dat kan op twee manieren: gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar. "De eerste geniet mijn voorkeur, altijd. Want ook al wil één van beide partners liever niet meewerken, dan is het vaak toch wijsheid om eerst te proberen tot een gezamenlijke oplossing te komen. Daarmee bespaar je je een hoop tijd, geld en zorgen, zodat je zo snel mogelijk verder kunt om een nieuwe start te maken."

"Per jaar worden zo'n 74.000 huwelijken gesloten en bijna 32.000 huwelijken ontbonden", dreunt Yvonne de kille cijfers op. "Alleen een deskundige kan dit proces coachen. Want tijdens een scheiding komt er ineens van alles op je af: omgangsregelingen, alimentatie, huisvesting, verdeling van gezamenlijke bezittingen. Zaken waar je, toen er nog sprake van liefde was, waarschijnlijk geen moment aan hebt gedacht."

"Bij ABC Advocatenkantoor kunnen wij al vrij snel vaststellen of samen scheiden gaat lukken", gaat ze verder. "Dat kan bij ons snel, goedkoop en goed. Binnen twee maanden kun je al gescheiden zijn. Maar wanneer één van de ex-geliefden weigert mee te werken, en de scheiding een 'strijd' tussen advocaten wordt, ben je al gauw een jaar verder voordat alles rond is. Zonde. Want hoe vervelend is het niet om enkel vanwege geldredenen nog één of twee jaar in hetzelfde huis te moeten blijven wonen? Maar ja, soms zijn de emoties simpelweg te hoog opgelopen."

De laatste jaren krijgt Yvonne ook steeds meer te maken met mensen die ongehuwd samenwonen. "Ook dan kan het zijn dat er kinderalimentatie moet worden betaald. Of hebben mensen samen een huis gekocht of ander gezamenlijk bezit, waarbij een deskundige moet adviseren. De samenlevingsovereenkomst vormt een leidraad voor de afwikkeling van deze situaties. Maar ook als er geen schriftelijke afspraken zijn gemaakt, zullen beide partijen op een waardige manier afscheid moeten nemen."

"Dit soort conflicten hebben meestal te maken met de gezamenlijk gekochte woning die niet te verkopen is in deze nog steeds lastige huizenmarkt. Omdat dit meestal over hoge maandbedragen gaat vanwege de hypotheek is het zaak hierin snel en deskundig te handelen onder het motto: regeren is vooruitzien. Dus bijvoorbeeld door een regeling te treffen, waarbij het huis pas na tien jaar verkocht, zodat er niet teveel verlies wordt geleden."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d