“Winkels langer open op zaterdagmiddag”

6 juni 2014 om 09:38 door d
“Winkels langer open op zaterdagmiddag”

Winkeliers moeten inspelen op het koopgedrag van consumenten en de winkel op populaire dagen, zoals de zaterdag, langer open houden. Die oproep doet branchevereniging INretail aan ondernemers. "Maandag en dinsdag zijn de minst populaire dagen. Dit zou zomaar het nieuwe weekend voor ondernemers kunnen worden", meent Paul te Grotenhuis van INretail.

De branchevereniging onderzocht het koopgedrag van tienduizend huishoudens. Tussen oktober 2012 en september 2013 werden 71 miljoen pin- en iDealbetalingen geanalyseerd. Die betalingen laten zien dat naarmate de week vordert mensen meer aankopen doen. Op maandag en dinsdag schaffen consumenten het minste aan. De meeste aankopen worden gedaan op zaterdagmiddag. Opvallend dat de winkels dan al om 17.00 uur dichtgaan, vindt Te Grotenhuis. Hij denkt dan ook dat het verstandig is de openingstijden op zaterdag te verlengen waardoor winkelen meer een dagje uit wordt. "Als je bijvoorbeeld de winkels tot 19.00 uur openhoudt, kunnen mensen na het winkelen een hapje eten en daarna nog naar de film. Op die manier creëer je een aantrekkelijk centrum." Te Grotenhuis doelt op een soort amusementspark voor steden. "Er zijn zoveel kansen voor steden. In de huidige economie moeten ondernemers steeds creatiever worden om klanten te trekken. En dat maakt het juist uitdagend en leuk."

Winkeliers en ondernemers uit de gemeente Utrecht zitten al om de tafel om mogelijkheden voor een aantrekkelijker centrum te onderzoeken. "De koopzondag was de eerste stap. De volgende stap is het afschaffen van de koopavonden en ervoor zorgen dat winkels iedere avond langer open zijn", zegt Erik Suik van de gemeente Utrecht.

Tom Broekman ziet de trend van aankopen ook verschuiven. De voorzitter van winkeliersvereniging Utrecht vindt dan ook dat winkels mee moeten gaan met de huidige maatschappij. "De afgelopen tien à vijftien jaar verschuift de verkoop steeds meer en daar moeten wij als ondernemers op inspelen", vindt Broekman. Hij sluit niet uit dat er over een aantal jaar andere openingstijden zijn. "Voor 11.00 uur gebeurt er bijna niets in de winkels, daarom is het slim om te overwegen om van 11.00 uur tot bijvoorbeeld 20.00 uur open te zijn."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d