Stagiaire als de hulp in huis

17 juni 2014 om 10:34 door Ilja Post
Stagiaire als de hulp in huis

Zowel Melda Akbulut (17) als Juliëtte de Lannooy (18) kennen hem nog goed. Rakker, de trouwe viervoeter van mevrouw Van Puffelen. Ze hebben hem beiden regelmatig uitgelaten. Twee keer per dag, want zelf kon mevrouw Van Puffelen dat niet meer. Ze was al oud en niet meer zo mobiel. Dat was ook wat ze Juliëtte vertelde toen deze bij de start van het WijkLeerbedrijf Feijenoord langs de deuren ging om ouderen naar hun hulpvraag te vragen.

"Mevrouw van Puffelen was de eerste die zich vorig jaar aanmeldde", herinnert de eerstejaars stagiaire Helpende Zorg. "Helaas was ze ook de eerste die overleed. Daar hebben we flink verdriet van gehad. Ik hoop dat ze blij was met de hulp die we haar die laatste maanden hebben kunnen geven."

Mensen de helpende hand reiken. Dat is waar het bij de vijf Rotterdamse WijkLeerbedrijven in de kern om draait. Deelnemers zoals Melda en Juliëtte komen bij mensen thuis die geen thuiszorgindicatie hebben, maar wel extra hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Zoals de hond uitlaten, maar ook afwassen, stofzuigen of boodschappen doen. Daarnaast helpen ze ook bij activiteiten in buurthuizen en zorgcentra en bij sport- en spelactiviteiten. Zo leest Juliëtte ieder vrijdagochtend voor aan peuters. En kookt Melda op die dag voor dementerende bewoners van woonzorgcentrum Laurens Stadszicht.

Voor Melda, die bij het Albeda College de mbo 2 opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgt, is de stage het begin van een hopelijk glansrijke carrière in de zorg. "Ik wil verpleegkundige worden, liefst op de ambulance of de Spoedeisende Hulp." Een beroep waarvoor ze minimaal een mbo 4 diploma moet hebben.

Aanvankelijk was het even wennen om bij vreemden over de vloer te komen om daar klusjes op te knappen, zegt ze. "Voor ik mijn stage begon, waren mijn opa en oma de enige ouderen die ik kende. Maar de afgelopen maanden heb ik een innige band opgebouwd met mijn cliënten. Behalve dat ik hen assisteer bij huishoudelijke taken wordt er ook volop gekletst. Mooie, indrukwekkende verhalen. Zoals die dame die mij onlangs vertelde over het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeventien jaar oud was, net zo oud als ik nu ben."

Ook Juliëtte, net terug van een ijsje eten met een cliënt, heeft het prima naar haar zin bij het WijkLeerbedrijf. Onverwacht, want aanvankelijk wilde ze liever met kinderen werken. Lange tijd was leidster op peuterspeelzaal haar droombaan. Maar nu is ze daar niet meer zo zeker van. "De mensen die ik bezoek zijn heel tevreden over mij. Dat geeft een warm gevoel van binnen. Mensen helpen is een mooi vak." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d