Sluit contract af bij WK-pooltjes

6 juni 2014 om 09:24 door Rens Oving
Sluit contract af bij WK-pooltjes

Enkele tientallen miljoenen euro´s verdwijnen deze dagen in wedstrijdpooltjes. Maar als degene die de pot bewaakt tijdens het WK komt te overlijden of failliet gaat, dan kunnen de winnaars fluiten naar hun centen. Ook als er ruzie uitbreekt over de verdeling van het geld hebben deelnemers geen enkel middel om uitbetaling af te dwingen. Volgens Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband van 150 notariskantoren, doen ook kleine pools er goed aan om iets op papier vast te leggen.

Want als je met een groep vrienden of collega´s geld in een pot stopt dan moet iemand dat bewaren. "Als je daar geen afspraken over maakt ,kun je nooit meer aantonen van wie het geld was en waar het uiteindelijk voor bedoeld is", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. "Als dan tijdens het WK een deurwaarder bij de beheerder van de pot op de stoep staat dan neemt deze het geld onherroepelijk mee. Je hebt als deelnemers dan geen poot meer om op te staan."

Met een eenvoudig voorbeeldcontract dat de notarissen op hun website plaatsten kan dit al opgelost worden. Als de deelnemers schriftelijk verklaren met welk doel zij het geld inleggen en wie de pot vervolgens beheert, is het probleem al uit de wereld. Ook wordt vastgelegd wat de inleg is en hoe de uitreiking van de prijzen uiteindelijk moet plaatsvinden. Zo is juridisch altijd duidelijk van wie het geld is; de winnaars van de pool. Ook bij overlijden of faillissement van degene die het geld op zijn of haar rekening heeft staan.

Van der Geld geeft toe dat grote problemen rondom voetbalpools niet heel vaak voorkomen. "Het geeft wel aan dat veel van wat we met elkaar doen juridische consequenties heeft. En dan gaat het ook om hele alledaagse dingen, zoals een WK-pool. Maar ook bij ingrijpende zaken wordt lang niet alles goed vastgelegd. De helft van de samenwonende stellen koopt bijvoorbeeld allerlei meubels samen zonder enige vorm van samenlevingscontract. Wat doe je dan als je uit elkaar gaat? Dat kan behoorlijk wat problemen opleveren."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d