"Beunhazen halen het niet tot het niveau van advocaat"

17 juni 2014 om 10:08 door Ilja Post
"Beunhazen halen het niet tot het niveau van advocaat"

Advocaat word je niet zomaar. Daar moet je lang voor studeren. Langer dan de meeste mensen denken. De eerste hobbel is het halen van zowel je bachelor als master Rechten. Maar daarna ben je er nog niet. Wat volgt, is een zoeken van een 'patroon'. Een leermeester die je drie jaar lang onder zijn vleugels neemt als stagiaire. Je werkt dan al wel als advocaat, maar mag nog niet zelfstandig aan de slag. 'Volwassen' ben je pas wanneer je daarnaast ook nog eens de vernieuwde beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten succesvol hebt afgerond.

"De nieuwe weg naar de advocatuur is tegelijk een intensieve weg." Marjan van der List, lid van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten en één van de drijvende krachten achter de oprichting van de nieuwe beroepsopleiding, kan er niets anders van maken. "De wereld anno 2014 is nu eenmaal complexer dan - zeg - 25 jaar geleden. Toen duurde de beroepsopleiding slechts een jaar. Bovendien kon je daarna meteen aan de slag in zowel het bestuursrecht, civiel recht als strafrecht. Nu is de opleiding dus drie keer zo lang en krijg je de kans je ook nog eens specialiseren. Dat moet, want anders is het teveel. De ontwikkelingen in regel- en wetgeving volgen zich zo snel op; dat houd je nooit allemaal bij."

Specialiseren is dus een must. Maar daarnaast hebben advocaat-stagiaires de beroepsopleiding ook nodig om zich als professional te ontwikkelen, aldus Van der List. Juridische kennis vergaren is de basis. Maar een goede advocaat, zegt ze, moet cliënten ook kunnen 'lezen'.

"Bijvoorbeeld om door alle emoties heen tot de kern van hun hulpvraag te komen. Wat zeggen ze, wat is belangrijk en is dat genoeg om een zaak te beginnen? Want iemand hoop geven, terwijl je juridisch gezien niets in handen hebt, is niet professioneel. Om dat te kunnen moet je expert in mensen zijn. En dat leer je in de praktijk."

Haar advies aan beginnende Rechtenstudenten is dan ook om van hun ontwikkelingen een samenhangend geheel te maken. "Zorg dat je latere activiteiten aansluiten bij wat je al eerder hebt gedaan en dat je sollicitatie een logisch vervolg is. Daarnaast is het van belang dat je laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen."

"Oh, en creëer een levendig cv, waarin te lezen is wat je hebt geleerd van die werkzaamheden", vervolgt ze. "Maar vooral: maak het je op de universiteit niet te makkelijk. Kies juist de grote en tijdrovende vakken. Je vergroot daarmee je kennis en je laat zien dat jij van aanpakken weet."

"Advocaat, je wordt het niet zomaar", zegt Van der List. "Maar bén je het eenmaal, dan is het 't mooiste vak ter wereld. Ja, je moet van puzzelen houden. En ja, soms maak je haast onmogelijke werkdagen. Want als ineens een kort geding voorbij komt, mag je ook je lopende zaken niet vergeten. Maar saai is ons beroep nooit. Zelfs na 35 jaar vind ik het nog altijd leuk om voor iemands belangen op te komen. En dankzij de vernieuwde beroepsopleiding zorgt de Orde van Advocaten ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Beunhazen hebben geen plek bij ons." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d