'Overheid pakt falende IT-bedrijven niet aan'

12 mei 2014 om 13:09 door © 2014 ANP
'Overheid pakt falende IT-bedrijven niet aan'

DEN HAAG (ANP) - Als automatiseringsprojecten bij de overheid mislukken of dreigen mis te lopen, komen de IT-bedrijven die in gebreke blijven er vaak gewoon mee weg. Soms krijgen ze hun geld ook nog terwijl ze eigenlijk juridisch aangepakt moeten worden. De minister van het betrokken departement krijgt bovendien niet altijd informatie over deze gang van zaken.

Dat zei Ruud Leether, bedrijfsjuridisch adviseur van het ministerie van Veiligheid en Justitie, maandag tegen de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer. Het is volgens hem de afgelopen jaren zeker vijf keer voorgekomen dat hij adviseerde het bedrijf aansprakelijk te stellen en dat dit niet gebeurde. Leether vermoedt dat de politieke leiding niet van zijn advies op de hoogte was gesteld.

De ICT-commissie onderzoekt waarom het vaak mis gaat bij automatiseringsprojecten van de overheid.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d