Natuurbeheerders zijn rol als vuilnisman beu

2 mei 2014 om 09:10 door Tjerk de Vries

Natuurmonumenten wil van de overheid een vergoeding voor het opruimen van vuilnis in natuurgebieden. De kosten hiervoor rijzen de pan uit, nu steeds meer Nederlanders de groene velden gebruiken als openbare stortplaats. Bovendien loopt het aantal boswachters schrikbarend terug, waardoor handhaving een groot probleem is geworden.

"De gevolgen zijn niet te overzien", zegt Marlous van 't Pad Bosch van Natuurmonumenten. "Lekkend chemisch afval in natuurgebieden vormen een gevaar voor mensen en dieren. Natuurkwaliteit en waterkwaliteit kunnen ernstig worden aangetast. We spreken soms wel eens over een mogelijke milieuramp als we niet meer urgentie in dit onderwerp zien."

Drugsafval is een probleem waar Metro eerder al over berichtte. Maar er wordt veel meer gedumpt tussen de bosjes. "Speelgoed, huisraad, tuinafval, asbest, noem maar op", zegt boswachter Ronald Vorenhout die in Zuid-Drenthe werkt en eens op 7 kuub witgoedafval stuitte. "Steeds meer mensen worden gemakkelijk met het dumpen van puin. Ik tref zeker 60 afvalbergen aan per jaar, maar ik denk dat het een topje van de ijsberg is. Er zijn steeds minder handhavers. En waar vuil blijft liggen, wordt troep bijgelegd. Alsof het dan mag."

Alleen al Natuurmonumenten is jaarlijks 150.000 euro kwijt aan het opruimen en naar de stort brengen van vuilnis. Maar ook andere private grondbezitters, zoals Staatsbosbeheer en Nationale Park De Hoge Veluwe, moeten diep in de buidel tasten. In totaal kost het schoonmaken van het Nederlands groen ruim een half miljoen euro per jaar.

De inkomsten voor de natuurbeheerders, die het moeten hebben van leden en subsidies, lopen terug. De overheid draagt weinig bij, maar incasseert wel het geld dat boswachters uitdelen aan mensen die buiten de paden lopen, fietsen waar het niet mag of andere verboden dingen doen.

Daarnaast lopen de kosten voor handhaving op. Zo worden er steeds hogere eisen gesteld aan boswachters, die nu ieder jaar drie dagen op een bijscholingscursus moeten. "Dan hebben we reiskosten en die dagen kunnen we niet werken", legt Vorenhout uit. In 2011 waren er nog 800 groene BOA's, zoals de boswachters officieel heten, en nu is dat aantal gereduceerd tot 500. Bovendien is de vergrijzing enorm.

Natuurmonumenten wil nu dat de overheid een gezamenlijke aanpak financiert om jonge toezichthouders te werven. "En we willen nu eindelijk wel eens een onkostenvergoeding voor het opruimen van alle troep", aldus Van 't Pad Bosch.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d