Heijplaat viert jubileumfeest in een bouwput

12 mei 2014 om 10:50 door Daniëlle Rijsdijk
Heijplaat viert jubileumfeest in een bouwput

Heijplaat is jarig, maar de bewoners zitten in onderzekerheid. Het dorp, in 1914 gebouwd voor werknemers van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), bestaat woensdag honderd jaar. Echter wordt het feest in een ander decor gevierd dan de 1347 bewoners voor ogen hadden. "Het halve dorp is uitgebroken. Sinds 2012 is het hier een bouwput en zitten wij als bewoners met de troep. Mensen worden er wanhopig van," stelt Nico Prins, voorzitter van de bewonersvereniging.

Prins vertelt dat het dorp zich in een herstructureringsfase bevindt, maar dat er maar geen spijkers met koppen worden geslagen. "Het naoorlogse dorp zou gesloopt worden en er zou duurzame nieuwbouw voor in de plaats komen. Heijplaat zou een proeftuin worden voor Nederland wat betreft adoptief- en buitendijks- bouwen. Maar hoe het daarmee zit? Geen idee."

Volgens Prins heerst er onzekerheid onder de bewoners en voelen sommigen zich belazerd. Ook woningbouworganisatie Woonbron, die het nieuwbouwproject volgens Prins zou realiseren, laat het afweten. "We weten gewoon niet wat er gaat gebeuren. Al onze voorzieningen - de sporthal, een kroeg en een restaurant - zijn weggehaald en we hebben er nog steeds niks voor terug gekregen."

Toch wil de voorzitter de festiviteiten er niet door laten vergallen. "Het is gewoon een dubbel gevoel. Heijplaat is prachtig om te wonen. Met het gebonk van containers en de schepen die je hoort draaien, dat zijn geluiden van een wereldeconomie. Maar deze puinhoop is zonde." Prins hoopt in 2016 van de troep af te zijn. "We vieren ons eeuwfeest niet voor niets in drie jaar. In 2014 staat alles in het teken van het oude Heijplaat. In 2015 van het nieuwe en in 2016 hopelijk van het oude en nieuwe."

Coöperatie Woonbron geeft in een reactie aan dat ze het, evenals de bewoners, belangrijk vindt dat er snel nieuwe huizen komen op Heijplaat. Volgens directeur Marieke Kolsteeg was er echter nooit sprake van dat Woonbron zelf de nieuwbouw zelf zou realiseren. "Vorig jaar rond deze tijd zijn de laatste huizen hier gesloopt. Wij zij bezig om de grond aan commerciële partijen te verkopen zodat er snel nieuwe woningen kunnen worden gebouwd," laat Kolsteeg weten. "Maar ik begrijp het sentiment van de bewoners heel goed. Het zijn spannende tijden. Wij zijn ook gebaat bij een snelle bouw", aldus de directeur. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d