'Europa' speldt ons van alles op de mouw

1 mei 2014 om 09:10 door Rens Oving
'Europa' speldt ons van alles op de mouw

In het heetst van verkiezingsstrijd raakt de nuance nogal eens uit het oog verloren. Maar de feiten naar je hand zetten wordt wel heel erg makkelijk als niemand goed weet waar het eigenlijk over gaat. De grootste politieke partijen die aan de Europese verkiezingen op 22 mei deelnemen maken dankbaar gebruik van het gebrek aan kennis om een loopje met de waarheid te nemen. Op verzoek van Metro keken de factcheckers van Pinokkiofactor naar de verkiezingsprogramma's van de zes grootste Nederlandse partijen in het Europees Parlement.

Want de factcheckers laten zich niet zomaar alles op de mouw spelden, zegt initiatiefnemer Remmelt de Weerd. "We zien in alle programma's uitspraken die meer gebaseerd zijn op emotie dan op een feitelijke onderbouwing. En ja, dat is erg. Juist bij iets groots en complex als de discussie over Europa moet je zoveel mogelijk bij de feiten blijven, zodat de discussie helder blijft. Het is daarbij belangrijk weg te blijven van ideologische aannames en alleen te kijken naar op basis van welke feiten beloftes worden gedaan."

Met name de eurosceptische partijen blijken fel van leer te trekken tegen Brussel, zonder daar echt bewijs voor te leveren. De SP blijkt een gezonde afkeer van de Europese Commissie te hebben omdat deze zich sinds de financiële crisis bemoeit met het onderwijs, de pensioenen en huisvesting. Maar over al die gebieden heeft Europa zo goed als niets te zeggen. En dat Nederland de grootste netto betaler aan de EU zou zijn, zoals de PVV beweert, blijkt sinds 2009 al niet meer te kloppen.

"Daar staat weer tegenover dat D66 wel een heel erg hoera-hoera verhaal van hun campagne heeft gemaakt", analyseert De Weerd. "Ze willen bijvoorbeeld door meer samenwerking de EU binnen tien jaar volledig onafhankelijk maken op het gebied van energie, maar dat is zeer onrealistisch." Hoewel PvdA, VVD en CDA zich in hun verkiezingsbeloften wat voorzichtiger uitdrukken blijken er op de grote thema's heel andere feiten te worden gehanteerd. Want wat het lidmaatschap van de EU ons precies kost en oplevert, blijkt flink uiteen te lopen afhankelijk van de ideologische achtergrond. En ook als op de immigratie van Oost-Europeanen aankomt blijkt de interpretatie behoorlijk te verschillen, afhankelijk van het onderzoek waar de programma's zich op baseren.

Vanavond staan de lijsttrekkers van de acht grootste partijen in een live televisiedebat voor het eerst tegenover elkaar. Een feest voor de factcheckers verwacht De Weerd. "Lijsttrekkers roepen van alles over hun tegenstanders om er zelf beter uit te komen, maar dat blijkt vaak toch niet te kloppen. We zullen de komende weken dus druk bezig blijven checken."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d