Burger onderneemt te weinig actie bij salmonella-uitbraak

13 mei 2014 om 08:30 door Annette Karimi
Burger onderneemt te weinig actie bij salmonella-uitbraak

Bijna alle Nederlanders weten wel dat je ernstig ziek kunt worden van voedsel dat besmet is met salmonella, maar een meerderheid, 65 procent, neemt niet de moeite om te kijken of ze besmette producten in huis hebben en ze weg te gooien, of maakt de keuken niet extra schoon.

Een kleine groep burgers, 6 de 100 mensen die zalm in huis hebben, eet de producten gewoon op, ook al weten ze dat het voedsel hoogstwaarschijnlijk besmet is. Gemakzucht, onverschilligheid of toch onwetendheid? Duidelijk is dat de aansporing van gezondheidsexperts om extra maatregelen te nemen, onvoldoende aankomt.

Dat is de uitkomst van een steekproef onder 1057 mensen die is gepubliceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(RIVM).

"Na de laatste grote Salmonella-uitbraak met besmette zalm, eind september 2012, hebben we deze steekproef opgezet. We wilden weten in hoeverre mensen adviesmaatregelen opvolgen om infectie met salmonella te voorkomen", zegt Desirée Beaujean van het RIVM.

De gezondheidswetenschapper, die de steekproef opzette, was verbaasd over de uitkomst. "Je ziet dus dat mensen heel goed weten dat je van salmonella ernstig ziek kunt worden, maar dat ze 't vervolgens niet zo nauw nemen met de keukenhygiëne en de producten niet weggooien. Tien procent van de ondervraagden had zalm in huis. Zes van hen aten dit product op."

Mensen raken vooral met de salmonella-bacterie besmet door het eten van onvoldoende verhitte eieren en varkensvlees, of door direct contact met (besmette) dieren. De bacterie kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, koorts, hoofd- en spierpijn. Bij een kleine groep mensen treedt ernstige complicaties op. Binnen 12 tot 24 uur worden mensen ziek.

De kleine groep mensen die doelbewust besmette zalm en producten als zalmsalade opaten, vraagt nader onderzoek, vindt het RIVM. "Hadden deze mensen de zalm heel goed doorgebakken, waardoor ze dachten dat er geen risico was? Het advies was om de vis weg te gooien", zegt ze. "Publiek moet worden overtuigd van het nemen van voorzorgsmaatregelen."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d