Wachtwoord DigiD blijkt in maart massaal vergeten

7 april 2014 om 08:43 door Rens Oving
Wachtwoord DigiD blijkt in maart massaal vergeten

Bijna tweehonderdduizend Nederlanders kwamen er de afgelopen weken achter dat ze dit jaar weer hun DigiD-wachtwoord waren vergeten. Sinds de belastingaangifte het snelst online gedaan kan worden, is het een terugkerend fenomeen, een jaar lang een wachtwoord onthouden blijkt vaak een te zware opgave. Dus moeten honderdduizenden ieder jaar eerst vijf dagen op een activeringscode wachten voor zij hun aangifte kunnen doen.

Dat blijkt uit cijfers die Metro opvroeg bij Logius, het onderdeel van de overheid dat DigiD beheert. Naast de bijna tweehonderdduizend herstelde accounts vroegen ook nog eens vierhonderdduizend mensen voor het eerst een DigiD-account aan.

Ambtenaren noemen het de Digistorm, het traditionele digitale gekkenhuis dat losbarst in maart. In de laatste dagen van de belastingaangiftemaand sloeg de site van de Belastingdienst zelfs even op hol door het enorme aantal aanvragen. Maar ook de servers van DigiD draaiden overuren. Tijdens de drukste maand ooit werd maar liefst 25 miljoen keer ingelogd met een overheidsaccount, het overgrote deel daarvan bij de Belastingdienst.

Want niet alleen aangifte doen, maar ook het aanvragen van toeslagen, inschrijven voor een studie en studiefinanciering regelen gaan tegenwoordig bijna allemaal digitaal. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen DigiD-accounts. "Het lijkt erop dat we niet veel groter meer kunnen worden", meent Enrico Koenen van Logius. "Bijna iedere volwassen Nederlander heeft inmiddels een account aangevraagd. Gelukkig zien we ook dat zij hier meestal heel bewust mee omgaan. Het aantal herstelde accounts was dit jaar zelfs iets lager dan vorig jaar."

Om volgend jaar maart wel meteen te kunnen inloggen heeft Koenen nog wel een tip. "Maak het makkelijk voor jezelf, maar moeilijk voor een ander. Schrijf je gebruikersnaam en wachtwoord op aparte papieren en stop die in de map met belastingpapieren. Als je dat niet veilig genoeg vindt, kun je daarnaast nog de mogelijkheid aanvragen om naast gebruikersnaam en wachtwoord ook een sms-code te ontvangen."

Het aantal gebruikers dat de afgelopen jaren gebruik is gaan maken van een dergelijke sms-code is fors gegroeid. Dat wijst er volgens Logius op dat gebruikers zich steeds bewuster zijn geworden van de veiligheid van hun inloggedrag.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d