Voor werklozen die Duits spreken, is bij de buren werk zat

11 april 2014 om 09:05 door Rens Oving
Voor werklozen die Duits spreken, is bij de buren werk zat

Het UWV in Drenthe is met spoed op zoek naar honderd werklozen. Want er is werk! Net over de grens bij kippenslachter Emsland Frischgeflügel in het Duitse Haren zitten ze te springen om inpakkers die liever gisteren dan vandaag aan de slag kunnen. En in Duitsland zijn die niet te vinden.

In Emmen is 12 procent van de beroepsbevolking werkloos, in het naburige Duitse Meppen is dat nipt 3 procent. In het hele Duitse gebied dat grenst aan Groningen en Drenthe zitten ze te springen om mensen, ziet Geert van der Wal van het UWV in Drenthe. "Rij twintig kilometer naar het oosten en ze krijgen de vacatures echt niet meer opgevuld."

Gisteren bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat mbo-leerlingen in de grensstreek weer verplicht Duits leren. De laatste jaren is de taal steeds meer naar de achtergrond verdrongen om ruimte te maken voor Engels. Doodzonde vindt UWV-manager Geert van der Wal. "Terwijl iedereen wel een beetje Engels spreekt, is dat met Duits steeds minder aan het worden. Vroeger keken we hier in de streek nog veel naar de Duitse televisie, maar die zenders zijn verdrongen door de Nederlandse commerciële netten."

En dat is een hele slechte zaak, vindt ook Karel Groen, die zich als directeur van de Eems-Dollard Regio, een samenwerkingsverband tussen honderd Duitse en Nederlandse gemeenten in Groningen en Drenthe, al tijden hard maakt voor de Duitse taal op het mbo. "We doen dat niet voor de lol, het is gewoon eigenbelang. Om het intensieve grensverkeer hier in de regio soepel te laten verlopen is Duits hard nodig. Helemaal als je bedenkt dat de werkloosheid aan de overkant van de grens bijna nihil is.
Vooral onder jongeren is dat dus een steeds groter probleem. En dat is eeuwig zonde want niet alleen vacatures, ook speciale leer-werktrajecten zijn er in de Duitse grensstreken in overvloed. Van de 4.000 leerwerktrajecten in het Emsland krijgen de Duitsers nog niet de helft gevuld. Nederlandse jongeren die willen, kunnen zo aan de slag.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d