Paniek om verlepte bloemen

11 april 2014 om 09:14 door Grieteke Meerman
Paniek om verlepte bloemen

De traditionele bloemencorso's in Noord- en Zuid-Holland komen in de problemen doordat de velden nu al in bloei staan als gevolg van de hoge temperaturen. Ook de bloembollengebieden zelf hebben last van de vroege lente. Gevreesd wordt dat toeristen en dagjesmensen straks massaal te laat zijn voor de bloemenpracht, die normaal gesproken pas begin mei op haar mooist is.

In Anna Paulowna zijn de Bloemendagen twee weken naar voren gehaald omdat er anders geen hyacintenbloemen meer zouden zijn om mozaïekjes mee te maken. "We kunnen ze wel even bewaren in de cel, maar voor versiering zijn de bloemen tegen die tijd niet meer geschikt. Dan zijn ze pruttig en viezig", aldus medewerkster Emmy van der Meer. Ook was de organisatie bang dat er begin mei alleen maar uitgebloeide tulpen te zien zouden zijn op de velden. Het evenement start daarom morgen al, in plaats van 3 mei.

Het bestuur van het beroemde Bloemencorso van de Bollenstreek op 3 en 4 mei kan niet zomaar een nieuwe datum prikken, aangezien er meer dan 100.000 mensen van over de hele wereld op het evenement afkomen. Omdat de hyacinten en narcissen dan zijn uitgebloeid, is de organisatie dit jaar volledig afhankelijk van de dubbele tulp; qua looks een soort pioenroos, maar dan kleiner. Dit is nog nooit eerder voorgekomen in de 67-jarige geschiedenis van het evenement.

Dubbele tulpen zijn volgens inkoper Ted Kortekaas niet minder mooi, maar brengen wel wat problemen met zich mee. "Ze groeien amper hier in de Bollenstreek, maar meer in de kop van Noord-Holland. In die contreien is men niet gewend om bloemen te snijden voor praalwagens. Bovendien moet het allemaal op het laatste moment. Want in tegenstelling tot hyacinten kun je gesneden tulpen maar heel kort bewaren. 5.000 kratten bloemen moeten eigenlijk gelijk de wagen op. Dat is een pittige klus."

In de Noord-Hollandse velden waar deze dubbele tulpen groeien, zijn de jaarlijkse fiets- en wandeldagen over de landerijen van vijftig bloembollenkwekers vervroegd. In het grote bloembollengebied Zijpe bij Schagen kan er dit jaar al op Tweede Paasdag langs en door de velden gefietst worden. De wandeldag is vervroegd naar 27 april. Wie later komt, zal waarschijnlijk kale velden aantreffen.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d