Oud-politietopman: voetbalclubs moeten gangs niet faciliteren

30 april 2014 om 08:37 door Tjerk de Vries
Oud-politietopman: voetbalclubs moeten gangs niet faciliteren

Voetbalclubs moeten stoppen met het faciliteren van supportersgroepen. Door speciale vakken voor ze te reserveren en ze in groepsverband in treinen te laten reizen, wordt wangedrag in de hand gewerkt.
Dat stelt oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen in een gesprek met Metro. Hij is jarenlang zelf de strijd aangegaan met Ajax-hooligans die zijn stad sloopten. "Dergelijke supportersgangs, want verenigingen moeten ze niet meer worden genoemd, zijn er altijd geweest. En zolang het model niet wordt veranderd, zullen ze ook blijven. Niet meer bij elkaar in een vak zetten en samen laten reizen. Dan bestaan ze niet meer als groep en is het nog maar de vraag of ze elkaar blijven opzoeken."

De laatste weken komen fans van Ajax negatief in het nieuws vanwege sloopwerkzaamheden in Stadion De Kuip, het gooien met vuurwerk, rellen op het Leidseplein en misdragingen in trein en metro. Toch is de gemeente Amsterdam opmerkelijk genoeg redelijk tevreden.

"Al met al kijken politie, openbaar ministerie en gemeente terug op een feestelijke huldiging op het Arena Park. Tijdens de wedstrijd en huldiging is slechts een beperkt aantal aanhoudingen verricht. Op het Leidse- en Rembrandtplein was de sfeer goed", laat een woordvoerder van het stadhuis weten.
Waar burgemeester Van der Laan de optie openhoudt om eventuele huldigingen weer op het Leidseplein in hartje Amsterdam te houden, denkt Van Riessen niet dat het ooit nog zover komt. "Dat kan gewoon niet meer. Er is altijd wel een groep die uit is op ellende."

De voormalige politietopman weet waarover hij praat. Halverwege de jaren 90 won Ajax alles wat er te winnen viel en waren er voortdurend huldigingen op het plein. "Aan het eind stonden er dan altijd een paar honderd relschoppers in de vechthouding. Die dreven we dan richting Vondelpark, waar meer ruimte was voor paarden. Daar kregen ze met de ME te maken, maar intussen was wel het plein gesloopt en waren er ramen gesneuveld."

Volgens Van Riessen worden er tijdens voetbalduels twee wedstrijden gespeeld. Op het veld en op de tribunes. "Bij de één is er een scheidsrechter en bij de ander is er politie. De supporters in die vakken willen laten zien dat ze de sterkste zijn. In Rotterdam willen de Amsterdammers even hun stempel drukken en andersom. En soms slopen ze dus hun eigen stad. Het is puur groepsgedrag en alleen met het beëindigen van die groepen kan dit een halt toe worden geroepen."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d