Mama's krijgen jeuk van mama's

30 april 2014 om 08:35 door Annette Karimi
Mama's krijgen jeuk van mama's

Zeven op de tien moeders vindt het vreselijk als hun seksegenoten 'hun perfecte moederschap' volop etaleren via social media, of elkaar advies geven. Bijna 7 op de 10 vriendinnen heeft weleens een verschil van mening over opvoeden. Maar zegt 45 procent dat ongevraagd advies aan andere moeders niet kan, toch doet 40 procent van de moeders het, aldus een peiling van PanelWizard Direct onder 1100 moeders met kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar.

Meer dan de helft van de moeders zegt daarentegen ook onzeker te zijn, en zichzelf te vergelijken met andere moeders (34 procent). "Ik denk dat het met elkaar te maken heeft en advies of kritiek geven juist voortkomt uit eigen onzekerheid", zegt Elsbeth Teeling, blogger, tekstschrijver en moeder van Teun (3) en Keet (9). Teeling schreef het boek 'Relax Mama!', en startte op Facebook 'de Club van Relaxte Moeders' die inmiddels 50.000 volgelingen heeft.

Aan de reacties van moeders op haar facebookpagina leest ze vaak af hoe groot de onzekerheid is. "'Zo herkenbaar, ik dacht dat ik de enige was', schrijven ze dan bijvoorbeeld over een onderwerp. Maar als ik iets post over bijvoorbeeld een kind alleen laten slapen - of bij je in bed - komen er ineens een hele hoop meningen los. Veel vrouwen willen dan graag vertellen hoe zij denken dat het moet."
Teeling lacht: "Moeders willen het zo vreselijk graag goed doen, maar we hebben geen van allen de Hogeschool voor Moederschap gedaan. Mijn motto is: probeer het niet perfect te doen. Doe wat je hart je ingeeft, en wat past bij jouw kind. Liever een relaxte moeder dan een perfecte moeder. En blijf lachen, dat geeft lucht."

Psychologe Titia Roovers leert moeders onder andere de spanning en angst te verdragen, die uit onzekerheid over de eigen opvoedingskwaliteiten voortkomen. "Moeders mogen onzeker zijn, dat is juist goed, is mijn boodschap. Twijfel is gezond bij zo'n belangrijke taak als opvoeden. Denken dat je alles moet weten, maakt juist onzeker", vindt Roovers, die een eigen praktijk in Amsterdam heeft. "Leer fouten maken, je loopt nu eenmaal risico's in het ouderschap. Daar valt niet aan te ontkomen en vertrouw vooral op je eigen koers", is het advies van de psychologe.

De peiling werd gefinancierd door het merk Roosvicee dat op 2 mei op Facebook het manifest 'Perfecte moeders bestaan niet' presenteert en opdraagt aan alle 'echte moeders van Nederland'.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d