"Koningspaar gaat met zijn tijd mee"

30 april 2014 om 08:42 door Dominique Heus
"Koningspaar gaat met zijn tijd mee"

"Het koninklijk paar gaat goed met de tijd mee", vindt koningshuisdeskundige Fred Lammers. Hij doelt daarmee niet alleen op de Facebookpagina 'Het Koninklijk Huis' die afgelopen zaterdag gelanceerd werd, maar onder andere ook op de manier waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Koningsdag omgingen met selfies. "Ik kan me niet voorstellen dat Beatrix daar op zo'n vlotte manier mee om zou zijn gegaan, maar Willem-Alexander en Máxima doen het met veel plezier."

Volgens Lammers zijn het 'mensen van deze tijd' en dat spreekt de bevolking aan. Niet voor niets komen ze in verschillende enquêtes en onderzoeken erg goed uit de bus. "De rapportcijfers hangen tegen de 8 aan, dat is hoog", oordeelt Lammers. Vooral in het eerste jaar is dat erg knap, zegt de royalty-deskundige die vele boeken schreef over het koningshuis. "Het eerste jaar is toch wel het moeilijkste jaar, alles wordt snel uitgelicht en ze worden op de voet gevolgd, nog meer dan in de komende jaren" In het eerste 'moeilijke' jaar heeft het koninklijk echtpaar veel te verduren gehad. Onder andere het overlijden van prins Friso. "Als je broer overlijdt, is dat sowieso zwaar", zegt Lammers. "Maar als je zo in de schijnwerpers staat, is het nog moeilijker. Er wordt steeds op je gelet, dus je kan alleen binnenkamers rouwen en moet zo snel mogelijk weer door."

Er waren dieptepunten, maar het afgelopen jaar kenden Willem-Alexander en Maximá ook hoogtepunten. Ze brachten veel kennismakingsbezoeken aan verschillende landen. Daarnaast lieten ze ook een goede indruk achter tijdens de nucleaire top in Den Haag eind maart. "Tijdens de NSS speelden Willem-Alexander en Máxima een belangrijke rol, ze maakten kennis met de wereldleiders." Zonder Máxima was het voor Willem-Alexander een stuk moeilijker geweest. "Een vrouw als Máxima heeft het gewone leven ervaren. Hierdoor vult ze haar man goed aan", vertelt de Lammers. Hun dochters zullen het normale leven echter niet van dichtbij meemaken. "Die lopen rond in mooie jurkjes, afgeschermd van de buitenwereld. Zij zullen niet weten hoe het is om met weinig geld rond te moeten komen of hoe het is om je baan te verliezen." Zonde, vindt hij.

De komende jaren zal het koninklijk paar op dezelfde voet doorgaan, verwacht de koningshuisdeskundige. "Ze tonen belangstelling voor alle facetten van de samenleving. Ze nemen niet te veel afstand, maar zorgen er wel voor dat het koninklijke sprookje stand houdt. Het is een goed team."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d