Huismannen vechten tegen hun suffe imago

10 april 2014 om 09:06 door Dominique Heus
Huismannen vechten tegen hun suffe imago

Van de vooroordelen wordt Peter Groenendijk nog wel moe. De zorgvader, zoals hij zichzelf het liefste noemt, vindt dat zijn beroep niet onderschat mag worden. "Mensen stellen me wel eens de vraag als ik boodschappen doe of ik geen werk heb. Dat vind ik jammer", zegt hij. Volgens de zorgvader hangt er anno 2014 nog altijd een suf imago om de term huisman.

Huisman en parttime journalist Rudolf Hunnik is het met hem eens. "Ik heb niet zoveel tijd, want er zitten broodjes in de oven", zegt hij. Toch kan hij even tijd maken om te vertellen over de website huismannen.nl. Deze website werd in 2003 opgericht door Marcel van Veen om de maatschappelijke acceptatie van huismannen te vergroten. "Mannen worden soms nog wel eens afgeschilderd als niet verstandig genoeg om de rol van zorgvader op zich te nemen, maar dat is onzin", vindt Hunnik. Wel ziet hij dat het zorgvaderschap de afgelopen jaren meer geaccepteerd wordt in de maatschappij. Hij schrijft dit deels toe aan de crisis. "Mannen komen sneller thuis te zitten omdat er minder banen zijn. Hierdoor durven meer mannen ervoor uit te komen dat ze huisman zijn geworden", zegt Hunnik.

Groenendijk koos er vijftien jaar geleden bewust voor thuis te blijven omdat hij het belangrijk vindt dat hij zijn dochter ziet opgroeien. "Kinderen op school vertellen wel eens dat ze hun ouders amper zien omdat die beiden fulltime werken of gescheiden zijn. Voor mijn dochter was er altijd iemand thuis." Hij hekelt de 55-plussers die allemaal hebben gewerkt tot ze erbij neervielen. "Ik heb ook gewerkt, maar ik zag tegelijkertijd mijn kind."

Naast de huishoudelijke taken blijft er ook tijd over voor zijn eigen bedrijfje, zegt Groenendijk. "Ik zet retro-fietsen in elkaar en verkoop ze", vertelt hij trots. Volgens hem zijn er daarnaast ook voordelen aan het zorgvaderschap: "Ik klus heel veel in huis, dus dat hoeven we niet uit te besteden en scheelt zo duizenden euro's per jaar." Volgens Hunnik zijn er meer voordelen. "Mannen zijn sterker, dus dat is handiger bij ramen lappen of boodschappen doen met kinderen op de fiets."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d