Máxima week op bezoek in Zuid-Amerika

2 maart 2014 om 07:50 door © 2014 ANP
Máxima week op bezoek in Zuid-Amerika

BOGOTA (ANP) - Koningin Máxima begint maandag aan een 5-daags werkbezoek aan Colombia en Peru. De koningin, die zondag richting Zuid-Amerika vertrekt, maakt de reis namens de Verenigde Naties. Máxima treedt sinds 2009 namens de secretaris-generaal op als speciaal pleitbezorger op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. In beide landen heeft de koningin een trits besprekingen, onder andere met de ministers van Financiën, Onderwijs en Landbouw. In Peru staat ook een ontvangst in Casa Pizaro, het presidentieel paleis, op de agenda.

Het is de tweede keer binnen 4 maanden dat Máxima in Colombia is. Eind november vergezelde ze koning Willem-Alexander bij een kennismakingsbezoek aan dit buurland van het Caribische deel van het Koninkrijk. Máxima ontmoette toen de Colombiaanse presidentsvrouw María Clemencia Rodríguez Múnera, die de koningin woensdag bij een van haar praktijkbezoeken in de hoofdstad Bogotà zal vergezellen. Die dag wordt ook de Colombiaanse nationale strategie voor inclusieve financiering geïntroduceerd, waarbij Máxima een toespraak houdt.

Colombia wil de koningin de vorderingen laten zien met onder meer programma's die de financiële zelfstandigheid van vrouwen in de lage inkomensgroepen bevorderen. Deze hebben vaak geen of maar beperkt en slecht toegang tot banken, sparen, verzekeringen of krediet. Maandag is uitgetrokken voor een veldbezoek aan de landbouwregio rond de centraal Colombiaanse stad Bucaramanga.

Peru

Peru, dat evenals buurland Colombia een aanzienlijke economische groei doormaakt, komt donderdag en vrijdag aan bod. 'Primera Dama' Nadine Heredia begeleidt de koningin bij een bezoek aan een achterstandswijk in de hoofdstad Lima. Ook in Peru is er een ontmoeting met een zware regeringsdelegatie op de agenda, alsmede een persoonlijk onderhoud met president Ollanta Humala.

Koningin Máxima maakt gemiddeld 2 keer per jaar een werkreis in haar hoedanigheid als VN-gezant. In december nog was ze in Ethiopië en Tanzania om daar te leren hoe de toegankelijkheid van financiële diensten wordt bevorderd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d