Hulpgroep voor partner van pedofiel

6 maart 2014 om 08:22 door Dominique Heus
Hulpgroep voor partner van pedofiel

Waarom is deze lotgenotengroep noodzakelijk?
Via onze hulplijn krijgen we veel telefoontjes van partners die ontdekken dat hun man kinderporno bezit of zelfs aan kinderen heeft gezeten. Omdat zij zelf geen psychisch probleem hebben, kunnen ze niet terecht bij reguliere hulpverlening. Dan is het belangrijk dat ze met mensen praten die in hetzelfde schuitje zitten, want zelf weten ze vaak niet wat ze moeten doen.

Wat kunnen ze doen als ze erachter komen dat hun partner pedofiele gevoelens heeft?
Dat is per geval verschillend. Wij adviseren niet zozeer om naar de politie te stappen, maar leggen voornamelijk uit wat de consequenties van verschillende keuzes zijn. Het is belangrijk iemand in je directe omgeving op te zoeken die je vertrouwt. Veel partners gaan er vaak heel geïsoleerd mee om en weten niet wat ze ermee moeten. In zo'n geval kunnen ze altijd bellen met onze hulplijn en dan wijzen wij ze op de lotgenotenhulpgroep.

Hoe ziet zo'n sessie van die hulpgroep eruit?
Er worden acht mensen toegelaten tot de eerste hulpgroep. Momenteel zitten we al op vijf aanmeldingen. Onder begeleiding van een psychotherapeut en iemand van de hulplijn bespreken we verschillende thema's. Ook geven we informatie; moet ik bang zijn voor mijn eigen kinderen? De nadruk ligt natuurlijk op het delen van gevoelens en emoties. De partners voelen zich vaak enorm verraden omdat hun man zoveel geheimen voor ze had.

Blijven deze stellen wel bij elkaar?
Vaak wel. Er is eigenlijk maar een klein percentage dat de partner verlaat. De meeste vrouwen zijn erg geschokt en nemen afstand, maar op een gegeven moment komen ze toch weer met elkaar aan de praat. Het ligt er natuurlijk wel heel erg aan of de man toegeeft dat hij fout zat of dat hij het juist bagatelliseert. Er zijn geen harde cijfers over bekend, maar zo'n driekwart van de stellen blijft uiteindelijk toch bij elkaar.

Je hebt het veel over vrouwen die hun man betrappen. Zijn er geen vrouwelijke pedofielen?
Pedoseksualiteit is voornamelijk een mannenprobleem. Het percentage vrouwen zit statistisch gezien op ongeveer vijf procent van alle gevallen.

Hoe kijk je zelf tegen pedofilie aan?
Het zijn gewoon medemensen met een bepaalde seksuele interesse die schadelijk is als ze eraan toegeven. Ik begrijp dat als je die gevoelens hebt, het niet makkelijk is om ermee om te gaan. Tegelijkertijd veroordeel ik dat gedrag. Maar ik vind het een uitdaging om met deze mensen te werken en ze een nieuwe kans te bieden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d