Vrees dodelijk virus bij katten in Utrecht

26 februari 2014 om 08:34 door Annette Karimi
Vrees dodelijk virus bij katten in Utrecht

"Inenting is de enige preventie tegen de gevaarlijke kattenziekte panleucopenie. We zien echter dat mensen steeds minder hun dieren inenten uit gemakszucht en vanwege de crisis. Ik gok dat zeker vijftig procent van de katten niet is ingeënt." Een epidemie kan het gevolg zijn, waarschuwt Nico Dijkshoorn, eigenaar van Dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist. Die vrees wordt erkend door de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvD. "Als het aantal vaccinaties onder de 75 procent komt, gaat het met de besmetting van dit virus heel snel", aldus een woordvoerster.

Dijkshoorn, die met collega-dierenartsen deze maand twee terminale katten uit Soesterberg en Zeist diagnosticeerde met panleucopenie, is bezorgd. "Als er honderd geinfecteerde katten gebracht worden, gaan er zeker 98 dood. Ondanks een zeer intensieve behandeling met infuus en medicijnen." Volgens Dijkshoorn blijft het virus een jaar levend in de uitwerpselen van zieke katten. Met name jonge en/of ongevaccineerde katten worden getroffen door de ziekte. Jaarlijkse vaccinatie beschermt de kat, en voorkomt de verspreiding van kat op kat.

Symptomen zijn onder andere braken en (bloederige) diarree, waarna uitdroging volgt en een snelle verslechtering van de algehele conditie. Jonge kittens kunnen al overlijden voordat er zelfs maar ziekteverschijnselen worden waargenomen. De kattenziekte is erg besmettelijk; het virus kan via direct contact, de omgeving, vlooien en via de lucht worden overgebracht. Ook binnenkatten lopen risico. Het virus kan overgebracht worden via handen, schoenen en/of kleding. "Er wordt wel gedacht dat het bij oudere katten niet meer nodig is om ze te laten inenten. Juist oudere katten zijn meer vatbaar voor ziektes."

De KNMvD, die wijst op een recente uitbraak van kattenziekte in Spijkenisse en Den Helder, is blij met de aandacht voor de noodzaak van vaccinatie. "Vaccinatie hoort bij de zorg voor het huisdier. We weten dat minstens 75 procent van de katten ingeënt moet zijn, om het virus geen vat te laten krijgen op de kattenpopulatie. In Den Helder zijn we een bliksemcampagne gestart om de katten in te enten. Daardoor is de schade beperkt gebleven. Ongeveer veertig katten stierven", zegt Renee Hoynck, bestuurslid van GGG, Groep Geneeskunde voor Gezelschapsdieren van de KNMvD.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d