Stormloop onder Turken en Surinamers op volledige betaalde terugkeerregeling

25 februari 2014 om 14:03 door D. van Aken
Stormloop onder Turken en Surinamers op volledige betaalde terugkeerregeling

Er is een stormloop ontstaan op de terugkeerregeling die Nederland immigranten aanbiedt. Dat meldt het AD. Oorzaak van de run is de versobering van de Remigratiewet die eind juni ingaat. Vanaf dan moeten allochtonen zelf opdraaien voor de kosten van een terugkeer naar hun vaderland.

In Nederland is het nu zo dat allochtonen die ouder dan 45 jaar zijn en minimaal 6 maanden een uitkering hebben met behulp van de remigratieregeling kunnen terugkeren naar hun vaderland. De Nederlandse staat betaalt dan de vliegtickets en de verhuiskosten voor het hele gezin. Ook krijgt een migrant tot aan zijn dood een maandelijkse uitkering van zo'n 600 euro.

Een ruime Kamermeerderheid besloot onlangs om deze wet aan te passen. De minimumleeftijd om voor de regeling in aanmerking te komen, stijgt deze zomer naar 55 jaar. Nederland zal ook niet meer betalen voor reiskosten.

Het aantal aanvragen van immigranten die nog van de oude regeling willen profiteren is flink gestegen. In 2012 waren dat er 1839 aanvragen en in 2013 steeg dat getal naar 2333. Onder Marokkanen is de regeling minder in trek dan bij Surinamers en Turken. Dat is vooral omdat het economisch perspectief en het zorgstelsel in Marokko minder gunstig is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d