Politiemensen voelen zich niet veilig in probleemwijken

12 februari 2014 om 11:28 door D. van Aken
Politiemensen voelen zich niet veilig in probleemwijken

Agenten in achterstandsbuurten beoordelen vaak situaties verkeerd. Dat komt omdat zij zich niet veilig voelen tijdens hun werk. Dat meldt Sp!ts. De politiemensen moeten volgens wetenschapper Artie Ramsodit-De Graaf beter worden voorbereid op het werken in Nederlandse probleemwijken.

Ramsodit ontdekte tijdens haar onderzoek dat politiemensen tijdens het draaien van hun diensten in probleemwijken afgestompt raken door de agressie waarmee ze worden geconfronteerd. De promovenda pleit er daarom voor dat de politie haar medewerkers beter voorbereidt op het werk in achterstandswijken: "Neem het voorbeeld van de familie die heetgebakerd reageert op de mislukte reanimatie van een familielid. Als agenten op zo'n moment weten dat dit temperamentvolle gedrag nou eenmaal bij hun cultuur hoort, en dat deze mensen niet boos op hen zijn, dan zullen zij anders optreden." Ze denkt dat het goed zou zijn als meer ervaren politiemensen het werk gaan doen in de probleemwijken. "Zij denken langer na, voor ze tot actie overgaan."

De druk waaronder de politiemensen werken, zorgt er ook voor dat ze bevooroordeeld raken over de bewoners van de wijk. "De gedachte dat de dader wel weer een Marokkaan zal zijn geweest komt dan sneller op in het hoofd, terwijl dit natuurlijk niet vanzelfsprekend is", aldus Ramsodit. "In de praktijk leidt deze houding weer tot een slechtere relatie met de wijkbewoners. Die voelen zich gestigmatiseerd." De onderzoeker denkt niet dat de politie bewust discrimineert: "Maar omdat er in sommige bevolkingsgroepen meer criminaliteit voorkomt, denkt men dat dit voor alle leden van die groep geldt."

De wetenschapper, die voor haar onderzoek meeliep op een aantal politiebureaus in de armere wijken van grote steden, denkt dat er andersom ook nog winst te behalen valt: "Bewoners zouden meer respect kunnen opbrengen voor het werk van de politie. Als de eerste zin die je uitspreekt tegen een agent die voor je neus staat onbeschoft is, dan moet je niet gek opkijken als zijn reactie ook een keer wat minder professioneel is."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d