OM: 7 jaar cel voor gijzelnemer Nieuw-Vennep

12 februari 2014 om 10:45 door © 2014 ANP
OM: 7 jaar cel voor gijzelnemer Nieuw-Vennep

AMSTERDAM (ANP) - De 18-jarige Shaldon V. hoorde woensdag in de rechtbank in Amsterdam 7 jaar cel tegen zich eisen wegens de gijzeling van een man in Nieuw-Vennep vorig jaar. Zijn 17-jarige maat Stephan T. hoorde het Openbaar Ministerie 4 jaar cel en tbs eisen.

De destijds 17-jarige Amsterdammers beroofden een snackbar in Nieuw-Vennep en bedreigden het personeel. Na de overval vluchtten ze een huis binnen, waar ze de bewoner gijzelden en een pistool tegen zijn hoofd drukten, terwijl twee kinderen boven lagen te slapen. De gealarmeerde politie forceerde een deur, waarna een agent V. in de schouder schoot. De jongen raakte zwaargewond en zit sindsdien in een rolstoel.

Het OM verwijt de jongens dat ze de man als een levend schild tegen de politie gebruikten. De agent die vuurde werd niet vervolgd, omdat hij volgens justitie uit noodweer handelde. Bij de eis van 7 jaar hield de officier rekening met het feit dat hij gewond raakte. Deskundigen adviseerden een behandeling van T.

De twee worden verdacht van vijf overvallen met geweld in ongeveer 6 weken tijd. Ze bedreigden slachtoffers met een vuurwapen en een pikhouweel. Bij de overvallen in Nieuw-Vennep en Amsterdam maakten ze volgens het OM steeds kleine bedragen van hooguit 600 euro buit, waarvoor ze luxe goederen kochten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d