Marokkaanse met dood bedreigd om wijnbar

10 februari 2014 om 08:30 door Daniëlle Rijsdijk
Marokkaanse met dood bedreigd om wijnbar

De Marokkaanse Elou Akhiat heeft honderden doodsbedreigingen binnen gekregen naar aanleiding van het openen van haar wijnbar Uva Dolce in Rotterdam. Via internet regende het vrijdag bedreigingen nadat ze in het Rotterdamse katern van Metro haar verhaal deed. Inmiddels houdt de politie de zaak nauwlettend in de gaten.

Akhiat liet in het artikel weten dat ze zich bewust is van de wrijving die er is, omdat zij als Marokkaanse een onderneming in alcoholhoudende drank start. "Ik wil zijn wie ik ben: een wereldburger. Zo leer ik mijn kinderen ook dat ze iemand moeten zijn in plaats van niemand. Het openen van een wijnbar druist misschien in tegen de islamitische cultuur waarmee ik ben opgegroeid, maar het voelt goed. Ik wil doen wat ik zelf wil, ben zelfstandig en onafhankelijk."

Een stortvloed aan reacties volgde. Positief, maar ook negatief. Akhiat, die tot zes jaar geleden gesluierd rondliep, is overvallen door de berichtenstroom. Ze geeft aan vooral rust te willen en laat zich niet uit over de bedreigingen.

De heftigheid van sommige reacties was voor de politie reden om zaterdagavond, de openingsavond, een extra oogje in het zeil te houden. "Er is niks geks gebeurd rond de opening. We hebben goed contact met de dame in kwestie en verder gaat dat contact niemand wat aan", liet politiewoordvoerder Roland Ekkers weten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb keurt de bedreigingen aan het adres van Akhiat ten strengste af. Hij laat via zijn woordvoerder weten het onbegrijpelijk te vinden dat mensen dit soort dreigementen uiten.

Iemand die weet hoe hard bedreigingen aan kunnen komen is Metro-columniste Ebru Umar. Augustus vorig jaar schreef zij een kritische column over vrijheid van meningsuiting in Turkije. Duizenden doodswensen nam ze op de koop toe. "Het is shocking dat mensen die je niet kent en die jou niet kennen zich ineens zo over je uitlaten. Het is een hel, maar het gaat over."

Umar steekt Akhiat een hart onder de riem. "Ik vind het heel goed dat zij haar verhaal doet. Sinds wanneer is een Marokkaanse vrouw handelingsonbekwaam? Het staat deze vrouw vrij om een wijnbar te beginnen, dat heeft niks te maken met het feit dat ze Marokkaanse is."

LEES HIER HET VERHAAL VAN AKHIAT: "Ik ben de regisseur van mijn eigen leven"

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d