'We verliezen de meest inspirerende leider'

5 december 2013 om 23:45 door © 2013 ANP
'We verliezen de meest inspirerende leider'

DEN HAAG (ANP) - ,,Het is heel moeilijk te bevatten dat Nelson Mandela niet meer onder ons is. Zuid-Afrika en de hele wereld verliezen niet alleen de meest inspirerende leider van onze tijd, wij verliezen een groot mens, met een groot hart.'' Dat schrijft minster Frans Timmermans donderdagavond op zijn facebookpagina over de dood van Nelson Mandela.

,,Want hoe is anders te verklaren dat een man die decennia vastzat omdat hij geloofde in vrijheid en gelijkheid, een man die eindeloze vernederingen onderging, eenmaal weer zelf vrij, zonder bitterheid of rancune de verzoening zocht met zijn vroegere onderdrukker.''

Hij noemt Nelson Mandela een zeldzaam grote geest, ,,die door zijn moed, overtuiging en medemenselijkheid ons allen, de hele mensheid, een sprong voorwaarts liet maken''.

Hij sluit zijn bericht op de vriendensite af met: ,,Er zullen weinig mensen zijn van mijn generatie wier politieke denken niet mede is vormgegeven door de mens, de vrijheidsstrijder en de verzoener Mandela. Hij leeft voort in onze idealen. Zijn indrukwekkende nalatenschap zal talloze generaties blijven inspireren.”

Ruud Lubbers

Oud-premier Ruud Lubbers roemde donderdag op Radio 1 in Met het oog op Morgen de 'grootsheid' van de overleden Nelson Mandela. ,,De man stond boven het geweld en straalde dat helemaal uit. Hij was een geweldige persoonlijkheid.'' Lubbers mocht aanschuiven bij gesprekken tussen de toenmalige president De Klerk en Mandela over de afschaffing van de apartheid. ,,Wij hadden de boeren gebracht naar Zuid-Afrika, maar hij wist heel goed dat er juist vanuit Nederland heel veel steun is geweest voor de afschaffing van de apartheid en dat liet hij ook blijken toen aan tafel zat met De Klerk. Hij zat daar niet voor een afrekening, maar voor de toekomst van Zuid-Afrika.''

Diederik Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom: ,,Met het overlijden van Nelson Mandela is de meest inspirerende vrijheidsstrijder en politicus van de afgelopen decennia heengegaan. Ik herinner me het magische moment van zijn vrijlating uit 27 jaar gevangenschap en heb net als de rest van de wereld met grote bewondering gevolgd hoe hij na jarenlange onderdrukking, zonder rancune werkte aan de verzoening van een gespleten land. Daarmee was hij een voorbeeld voor ons allemaal. En dat blijft hij. Zijn strijd, zijn vergevingsgezindheid, zijn charisma en leiderschap zullen ons altijd blijven inspireren."

Ruud Gullit

,,Die man had zo'n aura en zo'n karma: iedereen was altijd onder de indruk van hem. Dat heb ik alleen maar bij hem gezien'', reageerde oud-voetballer Ruud Gullit donderdagavond op het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Gullit zette zich, net als Mandela, in tegen discriminatie. De twee hebben elkaar ook enkele keren ontmoet en Gullit droeg een door hem gewonnen voetbalprijs aan de anti-apartheidsstrijder op.

,,Wat me het meeste ontroerde, was toen hij eens zei: 'nu ik eruit ben, heb ik alleen maar vrienden, maar in de gevangenis had ik niemand. Jij was een van de weinige vrienden.' Als iemand dat tegen je zegt, dan ga je nadenken. Dat had een enorme impact op mij, daar kreeg ik rillingen van.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d