Tweeduizend oudere minima zijn 'illegaal'

19 november 2013 om 09:59 door Tjerk de Vries
Tweeduizend oudere minima zijn 'illegaal'

Mochten er nu (gemeenteraads)verkiezingen uitgeschreven worden, kunnen ruim 2000 oudere Amsterdammers met een minimuminkomen mogelijk niet stemmen en lopen kans op boetes. Zij bezitten namelijk geen geldig identiteitsbewijs. "Schokkend", vindt de SP-fractie dit.

De Dienst Basis Informatie (DBI) heeft onderzoek gedaan en geconcludeerd dat exact 298 ouderen helemaal geen ID-bewijs hebben en 1785 beschikken er over een verlopen pas. In totaal zijn er ongeveer 20.000 65-plussers in de stad die rond moeten komen van een minimuminkomen.
De SP had om het onderzoek gevraagd, omdat deze partij het initiatief heeft genomen voor gratis openbaar vervoer voor oudere Amsterdammers. Daarvoor is echter wel een geldige legitimatie nodig en het bleek dat velen die niet hebben. De gemeente zoekt voor al deze gevallen nu een oplossing, zodat ze toch gratis kunnen reizen.

Toch maakt de SP-fractie zich zorgen. "Eén op de tien ouderen in Amsterdam heeft geen geldig ID-bewijs", zegt fractievoorzitter Laurens Ivens. "Dat is schrikken. Gelukkig is de gemeente bereid om een oplossing te vinden voor het gratis openbaar vervoer, maar voor de verkiezingen is dat dus niet geregeld. Deze mensen kunnen dus niet stemmen."

Ivens denkt dat armoede een belangrijke rol speelt in de feitelijke illegaliteit van de oudjes. Hij heeft daarom aan burgemeester Van der Laan gevraagd of hij de ID-bewijzen voor ouderen niet goedkoper kan maken. Het voorstel van Ivens behelst een solidariteitsheffing waarbij de rijkere hoofdstedelingen dan meer moeten gaan betalen voor een pas.

Van der Laan is daarin echter onverbiddelijk. "De leges voor reisdocumenten worden vastgesteld door de gemeenteraad. Door het Rijk wordt de maximaal te heffen leges per document vastgesteld. De leges voor de ID kaart bedraagt in Amsterdam 41,90 euro. Dit is gelijk aan het maximum door het Rijk vastgestelde leges. Er is dus geen ruimte voor een opslag voor een solidariteitsheffing."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d