Joost Eerdmans: "Toezichthouders op stations en in metro voor veiliger OV"

19 november 2013 om 09:50 door Metro
Joost Eerdmans: "Toezichthouders op stations en in metro voor veiliger OV"

Op alle metrostations en in metro's in Rotterdam moet een toezichthouder komen die na zeven uur 's avonds en tot aan het einde van de metrorit een oogje in het zeil houdt. Joost Eerdmans, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, steekt zijn plannen met de stad niet onder stoelen of banken. Eerdmans wil de onveiligheid in het OV aanpakken door gedeeltelijk mensen in te zetten die nu een bijstandsuitkering genieten. "Die moeten dan wel eerst worden opgeleid tot beveiliger, maar dan sla je volgens mij twee vliegen in een klap," formuleert hij zijn woorden zorgvuldig. Als het aan de nieuwbakken kopman ligt moeten de Rotterdamse metrostations beter beveiligd. "Er heerst 's avonds een unheimische sfeer in de metro. Jongeren die blowen, met hun voeten op het bankje zitten en de rochels op de grond. Ook aan de cijfers zie je dat vorig jaar in Rotterdam al 31 RET-medewerkers het ziekenhuis in zijn geslagen."
Probleemstations zoals Eerdmans ze schetst zijn vooral de stations op de Oostlijn richting Ommoord en Zevenkamp. "Nieuw-Verlaat en Ambachtsland zijn van die stations waar het nu geregeld mis gaat. Een man die daar vroeger vaak uitstapte vertelde me laatst dat hij zijn fiets nu neergezet bij Alexander en 's avonds naar huis terugfietst. Een paar jongeren hadden hem een tijdje terug staande gehouden en hadden gezegd: 'eerst dankjewel zeggen voordat je het station verlaat.' Wie zou zich niet onveilig voelen? Het is absurd. We moeten dat tuig aanpakken."

Het is geen verrassing dat de kopman van Leefbaar zich inzet voor de veiligheid van Rotterdam. Veiligheid is voor de partij topprioriteit. "Het OV verloedert en de omgeving moet weer prettig worden. Diegenen die zich niet aan de regels houden krijgen wat ons betreft een stadsbreed OV-verbod. Een jaar lang geen gebruik maken van metro, tram en bus."

Of één toezichthouder verandering gaat brengen aan de 'griezelige sfeer' op de perrons en in de metro? "Als er in het vervolg iets fout gaat, dan staat er in ieder geval iemand op het perron die het probleem signaleert en direct alarm kan slaan als de boel escaleert."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d