Diederik Stapel diep door het stof

11 november 2013 om 08:38 door Grieteke Meerman
Diederik Stapel diep door het stof

Voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel heeft zondag tijdens de eerste editie van de reeks 'Preek van de Loser' in de Singelkerk in Amsterdam publiekelijk excuses gemaakt voor zijn fraudepraktijken.

Stapel claimt dat zijn zoektocht naar antwoorden op levensvragen hem de das om had gedaan. Hij dacht die te kunnen vinden in de wetenschap. "Ik geloof dat iedereen met ook maar een beetje herseninhoud wel snapt dat je deze vragen niet kan beantwoorden met wetenschappelijk onderzoek en heel, heel hard nadenken, maar ik had er jaren geblunder, een ontsporing en een bijna dodelijk ongeluk voor nodig om dat te beseffen. Het spijt me", zo zei hij tijdens zijn preek.

Stapel was jarenlang bezig één bepaald doel te bereiken, vertelde hij. "Als je maar één doel hebt, sluit je al snel je ogen voor alle andere dingen die ertoe zouden kunnen doen. Althans, zo was het met mij. Geobsedeerd door een doel en daar dan zo erg op hopen en naar verlangen dat ontsporing onvermijdelijk werd. Boem. Klets. Epicfail. En nu staat ik hier. En dat is niet leuk."

De initiators van de 'mislukkelingenreeks' in de Singelkerk hadden Stapel gevraagd om een preek te verzorgen omdat ze eens een bekende verliezer aan het woord wilden laten. "Diederik Stapel is iemand wiens naam we helemaal hebben gekoppeld aan wat hij heeft gedaan", aldus organisator Suzan Doodeman. "Hij is volledig verguisd, we weten alleen nog maar dat. Wij wilden weten wat het met je doet, zo'n val van grote hoogte, en hoe je dat overleeft. Ik denk dat we daarvan kunnen leren."

De voormalig hoogleraar van de Universiteit van Tilburg (UvA) zei dat hij zich de afgelopen twee jaar staande heeft gehouden dankzij zijn geloof. "Dat heb ik wel geleerd de afgelopen twee jaren: Zonder een greintje geloof - in wat dan ook - red je het niet. Ik red het niet. Ik moet iets hebben om me aan vast te klampen", zo zei hij. "Ik weet niets van Geloof of God of Bijbel. Ik ben een leek. Een ongelovige leek. Een loser-leek bovendien. Een mislukkeling. Iemand die vanwege zijn geblunder uit de prestatiemaatschappij is gekieperd. Voor even? Voor langer? Voor altijd? Wie zal het zeggen?"

Stapel, die in 2011 tegen de lamp liep omdat hij op grote schaal had gefraudeerd met onderzoeksgegevens, preekte aan de hand van een bijbelverhaal over Jezus die een verlamde man genas over de karikaturale beeldvorming van mislukkelingen.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d