Beeld Coen Moulijn beklad met 'AFCA 76'

4 november 2013 om 11:54 door Marissa van Loon
Beeld Coen Moulijn beklad met 'AFCA 76'

Het standbeeld van 'Mister Feyenoord', Coen Moulijn, is dit weekend onder gekalkt. Op het voetstuk is met zwarte graffiti de tekst 'AFCA 76' gespoten. AFCA is de supportersclub van Ajax. Wie achter deze actie zit, is nog niet bekend. Feyenoordsupporter Wijnand van Opstal (19) vindt de actie absoluut niet kunnen. "Zoiets doe je niet. Ik denk dat er vanuit de harde kern van Feyenoord nog wel een wraakactie komt."

Van Opstal is een groot fan van de club en toen hij hoorde van de actie, wilde hij het eerst met eigen ogen zien. Hij staat bij het standbeeld en kijkt vol afschuw naar de letters. "Het eerbetoon aan een van de grootste voetballers van Feyenoord zó vernielen, dat kan niet. Je moet gewoon van dit standbeeld afblijven." In zijn handen heeft Van Opstal twee verfrommelde Ajaxstickers. "We liepen hierheen en zagen dat er op de informatieborden rondom De Kuip plakkers van Ajax zaten. Ik kan daar niet tegen, dus ik heb de stickers eraf gepulkt." Zijn vriendin Marieke van Schriel (17) rekent zich ook tot het Legioen. "Ik vind het heel laf dat ze het beeld hebben onder gekalkt. Wie het gedaan heeft, weet ik niet, maar Ajax heeft gisteren wel verloren, dus ja… Maar het kan natuurlijk iedereen zijn." Van Opstal en Van Schriel zijn beiden van mening dat er vanuit de harde Feyenoordkern nog wel een wraakactie komt richting Ajax. "Ze zullen denk ik moeten oppassen daar in Amsterdam. Ik denk dat er binnenkort ook nog wel iets beklad gaat worden", zegt Van Opstal.

De supportersclub van Ajax, AFCA, heeft via Twitter laten weten dat zij niets met de opsmuk te maken hebben. Veel Feyenoordsupporters lieten zich gisteren verontwaardigd uit op Twitter. Eddie Förster noemt het bekladden van het beeld 'een laffe en lage actie'. Twitteraar @Feyenoord25 vindt het 'diep en diep triest' en 'echt zo respectloos' om het beeld van Coen Moulijn te bevuilen. Jan Weugert, zelfbenoemd Feyenoordhooligan, vindt het ook 'heel triest'. Er zijn ook Ajacieden die het bekladden van het standbeeld van de legendarische linksbuiten verafschuwen. Zo tweet @Riaatjo dat ze niets heeft met Feyenoord, maar dat het bespuiten van Moulijn's erebeeld iets is wat je niet doet. "Gewoon nooit. Ook niet als Ajacied", schreef ze. Twitteraar Afred Melmak deed hetzelfde. Hij schreef: "Ik distantieer mij als Ajacied van respectloze bekladding van 't beeld van Moulijn door randdebielen die zich Ajax-supporter durven noemen." Eerder dit jaar kreeg het standbeeld van Coen Moulijn al een Ajax-shirt aan met daarbij de tekst: "Hé Coen, Ajax kampioen."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d