Meet Kate! Het goede nieuws van Afrika: Kippen met gouden eieren

22 oktober 2013 om 07:40 door Metro redactie
Meet Kate! Het goede nieuws van Afrika: Kippen met gouden eieren

Kate is een symbool. Ze staat voor al het positieve van Afrika. Meet Kate is een stichting die de kinderen uit het stadje Agona Swedru en het dorp Kwamkrom in Ghana helpt zich te ontplooien. Kate bestaat ook echt. Ze is een 11-jarig, bescheiden meisje met een super vrolijk en enthousiast gezicht. Kelly de Vries, de oprichter van Meet Kate leerde haar kennen toen ze in Ghana was om ontwikkelingswerk te doen. Ze werd haar inspiratiebron. Een van de projecten waarmee Meet Kate zorgt voor inkomsten voor de onderwijsprojecten, is een kippenproject. Eieren verkopen goed in Ghana. Een doos van dertig stuks levert bijna 3 euro op. Een eendagskuiken kost 1 euro. In 2012 begon Meet Kate met een klein aantal kippen. Toen het een 'gouden eieren'-project bleek, werd een plan gemaakt voor uitbreiding. Daarvoor is Meet Kate nu geld aan het inzamelen. Er moeten 4000 legkippen komen. Samen zullen die bijna een miljoen eieren leggen en ongeveer 40.000 euro winst opleveren per twee jaar. Als dat lukt worden de kippen een inkomstenbron die samen met andere activiteiten voldoende is om de projecten van Meet Kate - een school, studiebeurzenprogramma en dagopvang - mee te bekostigen. Zo werkt Meet Kate. Een relatief kleine bijdrage, waardoor bedrijvigheid wordt ondersteund en waarmee mensen zichzelf kunnen helpen. Wilde Ganzen steunt dit kleinschalige en concrete initiatief omdat het naadloos aansluit op haar werkwijze: Klein project, groot verschil.

"Kate is nu een zelfbewuste en leuke tiener"
Misdaadjournalist Peter R. de Vries is ambassadeur van Meet Kate, een stichting die de kinderen van Ghana ondersteunt met opvang en scholing.

Waarom zei u ja tegen Meet Kate?
De oprichters lieten zien dat hulp aan arme landen wel degelijk goed terecht kan komen. Ze rekenden af met cynische verhalen van mensen die alleen maar een alibi zoeken om niks te hoeven geven. Ik was ook geraakt door het feit dat deze jonge meiden veel opofferen van hun persoonlijk leven om hun doelen te bereiken. En tot slot zei ik ja omdat een van hen mijn dochter Kelly is!

Waarom werkt Meet Kate zo goed?
Meet Kate verbetert direct en ingrijpend de levens van kinderen. Belangrijk is ook dat 'locals' nauw bij het project betrokken zijn, en dat ze hun best doen self-supporting te worden met bijvoorbeeld een kippenboerderij. Ze zullen op termijn zelf de kosten van het project terugverdienen.

Wie ís Kate eigenlijk?
Kate is het perfecte symbool voor de stichting. Ze kwam kansloos ter wereld, maar ze is nu een gezonde, leuke meid, met volop toekomstperspectief. Ze is geschoold, sociaal, ze is straks in staat om haar land en landgenoten te helpen in plaats van dat ze afhankelijk is van hen. De eerste keer dat ik in Ghana was, was Kate een klein meisje, de laatste keer - een week of acht geleden - stond er een zelfbewuste tiener die graag naar school gaat en graag gezien is in het kindertehuis. Ze is er altijd een beetje beduusd van dat ze het gezicht van de stichting is, ook dat tekent haar, totaal geen kapsones of allures.

Wat is voor u het indrukwekkendste van Ghana?
De omwenteling die nu gaande is! Er zijn veel meer Kates in Ghana. Het is mooi om te zien hoe de Ghanese jeugd steeds meer naar school gaat en zich ontwikkelt.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d