Kopzorgen voor penningmeester van sportclub

11 oktober 2013 om 08:44 door Rens Oving
Kopzorgen voor penningmeester van sportclub

Bijna de helft van de penningmeesters maakt zich zorgen over de financiële toekomst van hun cluppie. Vooral bezuinigingen op sportsubsidies en de verhoging van de huur van velden en sportzalen baren de penningmeesters zorgen. Daarnaast zien sportclubs sponsors afhaken en de inkomsten uit de kantine teruglopen. Een vijfde van de penningmeesters gaat er zelfs vanuit dat hun begroting volgend jaar al zal verslechtert. Dit blijkt uit onderzoek van het Mullier Instituut.

Ria Graven, penningmeester van Synchroonzwemclub Cadans uit Beuningen, ziet de contributie volledig opgaan in het zwemwater. "We hadden een aantal hele goede sponsors. Maar dat wordt al jaren minder, iedereen houdt de hand op de knip. Onze dames zijn dit jaar Europees Kampioen geworden en we willen heel graag naar het WK in Canada. Maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Sinds vorig jaar krijgt het synchroonzwemmen geen geld meer van het NOC-NSF en ook de zwembond draait de geldkraan dicht. Om de begroting rond te krijgen, ben ik ieder jaar weer aan het beknibbelen. We zwemmen daarom al jaren in dezelfde badpakken."

Over het algemeen gaan sportclubs niet snel failliet, maar de kwaliteit van de amateursport lijdt wel onder de financiële problemen. Want als snijden in de uitgaven de enige mogelijkheid is om het hoofd boven water te houden, kunnen er minder trainers ingehuurd worden. Ook het korten op trainingsuren in de zaal, op het veld of in het bad is een veelgebruikt middel om de kosten te drukken. Waardoor er minder gesport kan worden.

Om de sport zo laagdrempelig mogelijk te houden, zijn clubs vaak huiverig voor contributieverhoging legt Jan Boonacker, penningmeester van Voetbalvereniging Benschop uit. "Het is triest om te zeggen, maar van de 350 leden zijn er op dit moment een stuk of 15 waar ik een keer in de drie maanden geen 25 euro kan innen. Maar twee weken geleden kregen we een brief van de gemeente. De helft van onze subsidie wordt ingetrokken. Zo'n gat moet worden opgevangen natuurlijk."

En dus komt de toekomst van de club aan op de creativiteit van de penningmeester, beseft Boonacker. "Om niet meer geld van onze leden te vragen, hebben we een bingocircuit opgestart en onlangs nog een Duits bierfeest georganiseerd. Ook jeugdtoernooien en binnenkort ons kerstballentoernooi, brengen wat extra geld in het laatje. En we hebben gelukkig nog een vrij groot sponsorbestand. We zijn nu nog financieel gezond en dat willen we heel graag blijven, maar de rek is ondertussen echt wel uit."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d