Badr Hari zwijgt, zaak Koen Everink vrijdag behandeld

11 oktober 2013 om 08:23 door Marieke van der Voort
Badr Hari zwijgt, zaak Koen Everink vrijdag behandeld

Kickbokser Badr Hari liet zich donderdag tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak tot geen enkele reactie verleiden. "De afgelopen jaren zijn zo veel van mijn uitspraken verdraaid en soms verzonnen. Ik heb geen zin om mensen die mij willen zien 'uitglijden' nog verder te voeden en beroep me op mijn zwijgrecht", wilde hij wel kwijt. Toen de officier van justitie inging op de kopstoot die hij aan iemand gaf in het Cooldown Café, de mishandeling van de portier bij club Blinq en de vermeende hersenschudding van zijn ex-vriendin, had hij het echter zichtbaar moeilijk. Hari knipperde vaak met zijn ogen en leek soms zelfs moeite te hebben om zijn tranen te bedwingen. Hij wordt verdacht van acht geweldsmisdrijven en een verkeersdelict.

De bekendste zaak, waarbij Hari samen met Ferhat Y. wordt verdacht van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens dancefeest Sensation, wordt zeer waarschijnlijk vrijdag behandeld. Aanvankelijk stond de 'zaak Koen Everink' donderdag al op het programma. Op verzoek van de advocaten van Hari en Y. besloot de rechter echter dat er eerst nog een aantal agenten gehoord moesten worden, die na de mishandeling in de skybox waren. De advocaten wijzen op grove gebreken in het technisch onderzoek.

Of de rechter snel tot een oordeel komt, is nog maar de vraag. Er loopt momenteel een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van het politiedossier aan het KRO-programma Brandpunt Reporter, dat twee weken geleden een uitzending wijdde aan 'Skybox 233', de plek waar de mishandeling plaatsvond. Alhoewel de inhoudelijke behandeling vermoedelijk wel al van start gaat, willen het Openbaar Ministerie en de verdediging de resultaten van het onderzoek afwachten voordat de strafzaak wordt beoordeeld. De uitkomsten kunnen mogelijk gevolgen hebben voor de beoordeling van de huidige rechtszaak. Als het lek bij politie of justitie zit, is er sprake van schending van het ambtsgeheim. Waarschijnlijk wordt vandaag duidelijk of de rechter meegaat in het verzoek van OM en de verdediging.

Wel is zeker dat slachtoffer Koen Everink niet hoeft te getuigen. Justitie had de getuigenoproep vorige week al ingetrokken vanwege gezondheidsredenen. Aan het verzoek van Hari's advocaat Bénédicte Ficq om Everink alsnog te horen, gaf de rechtbank geen gehoor. De miljonair werd in juli 2012 zwaar mishandeld in een skybox van de Amsterdam Arena. Hij hield hier meedere zware verwonindingen aan over. Zo bungelde zijn voet aan zijn onderbeen. Hij liep onder meer een open breuk tussen kuitbeen en enkel op, in- en afgescheurde enkelbanden en een gebroken oogkas, jukbeen en neus. Badr Hari heeft verklaard dat hij Everink één klap heeft gegeven, omdat die zijn vriendin Estelle Cruijff zou hebben beledigd. Verder ontkennen beide verdachten alle schuld.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d