Rusland beschuldigt Greenpeace van piraterij

24 september 2013 om 10:15 door © 2013 ANP
Rusland beschuldigt Greenpeace van piraterij

MOERMANSK (ANP) - Er komt een juridisch onderzoek naar mogelijke piraterij door leden van Greenpeace. Dat meldde het Russische persbureau Interfax dinsdag op autoriteit van Vladimir Markin, een woordvoerder van het Russische nationale onderzoekscomité.

Bovendien zouden de actievoerders de Russische soevereiniteit en het milieu in gevaar hebben gebracht, toen zij actie voerden bij een boorplatform in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla. De actievoerders zullen volgens Markin worden vervolgd, ongeacht hun nationaliteit.

IJsbreker Arctic Sunrise werd donderdag geënterd door de Russische kustwacht, tijdens een actie bij een boorplatform van Gazprom. Enkele leden van Greenpeace beklommen dat booreiland. Sindsdien was er geen contact meer met de 30 bemanningsleden van het schip en was onduidelijk waarvan de milieuactivisten werden beschuldigd. Dinsdag komt het schip aan in de haven van Moermansk.

Russische FBI

Het nationale onderzoekscomité is het belangrijkste federale onderzoeksorgaan in Rusland. Het is ondergeschikt aan president Vladimir Poetin en wordt niet zelden omschreven als de Russische FBI.

Greenpeace wilde nog niet reageren en wacht af tot de officiële aanklacht bekend is, zei een woordvoerder.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d