Empathie van koning tijdens zijn eerste troonrede

18 september 2013 om 08:35 door Grieteke Meerman
Empathie van koning tijdens zijn eerste troonrede

''Ik vond het een ijzersterke speech, ik kan niet anders zeggen", zegt lichaamstaalwetenschapper Gerard Stokkink van het Instituut Synergologie Nederland. "Hij is heel congruent in lichaamstaal en stemgebruik. Congruent is dat het klopt, dat het emotionele strookt met de woorden die hij uitspreekt."
Niet alleen op dit zogenoemde 'paraverbale' vlak - stemgebruik, timbre, intonatie - scoort onze koning hoog, ook op de andere punten van non-verbale communicatie doet hij het goed, vindt Stokkink. Zoals zijn 'supraverbale' communicatie. ''Dat zijn de bewuste signalen, zoals hoe je je kleedt. De koning was in prachtig ornaat, een keurig kostuum."

Maar het interessantste onderdeel is hier eigenlijk de 'preverbale' communicatie, oftewel zijn lichaamstaal, datgene dat altijd vóór het gesproken woord komt. ''Je ziet bij Willem-Alexander heel veel oogbewegingen en vaak wenkbrauwen omhoog schieten. Dat doen we altijd als we aandacht vragen."
Ook viel op dat hij zijn hoofd veel schuin hield, de zogenoemde 'laterale' beweging. Stokkink: ''Als je iemand streng toespreekt, laat je je hoofd naar rechts zakken. Als je iemand meelevend toespreekt, laat je je hoofd naar links vallen. Willem-Alexander buigt heel veel naar de linker kant. Dat toont empathie, emotionele betrokkenheid bij wat hij zegt." Af en toe hield hij zijn hoofd ook even naar rechts. ''Dat zag je wanneer de man puur statistische gegevens opsomt."

Aan de handen van onze koning was niet veel te zien, anders dan dat hij met de ene de vellen vasthield en met de andere de vellen omdraaide. Wie wel een opvallende beweging maakte, was oud-premier Lubbers, die zichzelf met zijn rechter hand in de nek krabde. Dat kan volgens Stokkink betekenen dat hij het niet eens was met wat Willem-Alexander op dat moment voorlas: de grote decentralisatie van overheidstaken naar de gemeenten. ''Daar had Lubbers iets over te zeggen, dat kon je wel zien."
Dat Willem-Alexander het zwaar heeft met het verlies van zijn broer Friso, was volgens Stokkink duidelijk af te lezen. ''Je zag een beschaafde verbetenheid. Ze hebben een bittere pil moeten slikken. Dat zag je zowel aan Willem-Alexander als aan Máxima en Constantijn."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d