Wereldrecordhouder Mats Valk, absolute kubus-tovenaar

18 juli 2013 om 09:09 door Klaas Boomsma
Wereldrecordhouder Mats Valk, absolute kubus-tovenaar

De Amerikaan Minh Tai was in 1982 de eerste houder van het wereldrecord kubusdraaien. Hij wist in 22,95 seconden zes gelijkgekleurde vlakken te draaien. De kubus die in de jaren tachtig een absolute wereldhit was, heeft een comeback gemaakt. Inmiddels is het wereldrecord stevig in handen van de 17-jarige Nederlander Mats Valk uit Amstelveen. Mats vertrekt vandaag naar Las Vegas om mee te doen met het WK Rubik’s Kubus.

Hoe lang doe jij erover om die kubus op te lossen?
Mijn wereldrecordtijd is 5,5 seconden, dat record staat sinds maart. Ieder weekend zijn er verspreid over de wereld twee of drie officiële evenementen waar records gevestigd kunnen worden.

Hoe word je zo goed?
Heel veel oefenen en het plezier erin houden.

En hoe vaak oefen je dan?
Twee à drie keer per week is wel genoeg.

Moet je een beetje maf zijn om zo goed te worden?
Nee hoor, totaal niet.

Ken je de tegenstanders waar je straks op het WK mee te maken krijgt?
In totaal doen er zeshonderd deelnemers mee aan zo’n toernooi. Vrijwel de hele wereldtop is aanwezig. Daarvan ken ik de meesten wel van eerdere toernooien. Dit wordt mijn derde wereldkampioenschap.

Hoe is het je de vorige keren vergaan?
De eerste keer in 2009 ging het de eerste rondes goed, maar in de finale minder en werd ik negende. Mijn tweede WK in 2011 eindigde met een zesde plaats.

De kubus van Rubik is nogal een old school spel. Hoe komt een jongen van 17 jaar aan die kubus?
Dat komt door mijn lerares in groep acht. Die had een kubus in de klas liggen. De eerste paar keer lukte het me niet om ‘m op te lossen, maar op een gegeven moment kreeg ik de slag te pakken.

Wat zijn je kansen voor dit wereldkampioenschap?
Ik vind het bemoedigend dat mijn omgeving denkt dat ik een serieuze kanshebber ben voor de wereldtitel. Ikzelf durf geen verwachtingen te hebben. Dit is de derde keer dat ik mee doe en ik weet dat een foutje zo gemaakt is.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d