Register voor glazenwassers

2 juli 2013 om 10:21 door Marlies Dinjens
Register voor glazenwassers

Tweehonderd glazenwassers hebben zich aangemeld voor een landelijk register van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Hierin worden alleen glazenwassers opgenomen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze onder andere de keuzevrijheid van klanten respecteren, digitaal betalen stimuleren en correct omgaan met klachtenafhandeling. “Het register is half april gestart als proef in de gemeente Purmerend. Daarna is het in andere gemeenten geïntroduceerd. De eerste meldingen van glazenwassers en consumenten bij het register wijzen uit dat het probleem relatief groot is in Rotterdam en Den Haag. Deze maand gaan wij daarom in gesprek met deze gemeenten de website daar onder de aandacht te brengen”, zegt Hans Nelson van het HBA. De glazenwassersbranche heeft te maken met misstanden. Zo werken sommige glazenwassers zwart en kopen ze wijken over van andere collega’s. “Om die te verdedigen gaan ze zelfs met elkaar op de vuist.” Door het toe-eigenen van wijken perken ramenlappers de keuzevrijheid van klanten in. “Met dit register toont de branche zich bereid om basale regels in acht te nemen.”

“Pas op voor klassieke glazenwasserstruc”

De Consumentenbond was betrokken bij het register voor glazenwassers. Geregeld komen er vragen binnen over ramenlappers. De bond waarschuwt voor de ‘klassieke glazenwasserstruc’. “Een man komt aan de deur en vraagt geld voor ramen die nooit gelapt zijn”, zegt een woordvoerder. “Check of iemand staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Klanten kunnen glazenwassers ter verantwoording roepen als ze hun werk niet goed doen.”

Analyse glazenwasser Milco Looze


“Met de inschrijving in het register voor glazenwassers wil ik laten zien dat ik mij aan de regels houd. Dat ik net als ieder ander mijn vaste lasten afdraag. Ik zit al dertig jaar in het vak, maar in de laatste jaren is de concurrentie steeds groter geworden. Zo heb ik jarenlang in Almere gelapt. Hier moest ik het opnemen tegen bedrijven die soms illegale medewerkers in dienst hebben, die nauwelijks Nederlands spreken en veel lagere tarieven kunnen hanteren. Sinds ik in het register sta ben ik al een aantal keer gebeld door nieuwe klanten. Soms willen ze dat ik een oude wijk van iemand anders overneem. Maar ik ga dan liever het gesprek aan met dat bedrijf en vraag wat er aan de hand is. Ik wil niet gebruikt worden als speelbal tussen klanten en andere glazenwassers. Wat er mooi is aan het vak? Ik ontmoet iedere dag veel verschillende soorten mensen. Vroeger werkte ik in de bouw, maar raakte werkloos. Via een vriend ben ik toen het vak ingerold en dat beviel goed.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d